Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tryout-festival i Mockfjärd

Fritidsgårdarna storsatsar för att engagera fler ungdomar och få dem att trivas i Gagnef.
Helgens Tryout-festival erbjuder mängder av aktiviteter och är öppen för alla åldrar.
– Vi fyller Sporthallen med aktiviteter och förhoppningsvis med ungdomar och andra intresserade, förklarar fritidsgårdsföreståndare Rosa Flank.

Annons

Gårdarna har under hösten genomfört en rad aktiviteter, bland annat ett utsålt Lan-party, träningsaktiviteter under hälsoveckan och en fotbollsturnering som lockade 200 ungdomar till Sporthallen i Mockfjärd.

– Tidigare arrangerade vi en innebandyturnering på hösten och en inomhusturnering i fotboll på våren, men de är så populära att vi nu kör både en innebandy- och en fotbollsturnering varje termin, berättar Rosa Flank.

Nu på lördag genomförs – på allmän begäran och i samarbete med Studiefrämjandet – en prova på-festival.

– Vi arrangerade liknande festivaler 2009 och 2010, men ifjol blev det ingen och nu har ungdomarna önskat en fortsättning.

Det blir med start klockan elva fem timmar av inne- och uteaktiviteter. Bland aktiviteterna märks en bungyrun-bana, sumobrottning med dräkter, rockringuppvisning, longboard, "cykelcirkus", make up och jonglering. En digital skyttesimulator kommer att finnas på plats och intresserade kan också testa att musicera i Studiefrämjandets tysta replokal. Även Dalarnas hemvärnsförbund medverkar.

– Vi tar ingen entré och de flesta aktiviteterna är gratis, berättar fritidsgårdsföreståndaren och tillägger att en av få avgiftsbelagda verksamheter är massage, som ges mot en låg kostnad.

Fritidsgårdarnas generella målsättning är att verksamheten ska vara gratis eller att kostnaderna åtminstone ska vara så låga att alla ska kunna delta.

– Under Lan-partyna tar vi en lägre avgift till priser och under turneringarna tar vi en tjuga till domarersättningar, men vi tänker lågbudget och har vi bara ungdomarnas stöd kan vi klara av att förverkliga väldigt, väldigt mycket.

Efter lördagens festival ordnar fyra ungdomar från årskurs nio och gymnasiet – med stöd av en fritidsledare – ett disco i fritidsgården i Mockfjärdsskolan. Källarvåningen kommer att vara stängd, men i gengäld öppnar gården mot skolmatsalen, där ljus och ljud kommer att riggas. Discot är öppet för ungdomar från årskurs sju och upp till 18 år.

– Ett bra initiativ och vi ser gärna att fler ungdomar kontaktar oss om sina önskearrangemang och -aktiviteter. Just nu har vi inget ungdomsråd, men det är väldigt viktigt med ungdomsinflytande, betonar Rosa Flank.

Nästa större arrangemang är en innebandyturnering den 14 december.