Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trots dödstemat är sångglädjen stor

Leksands kyrkokör är inte rädd för utmaningar.
Nästa lördag tar de sig an Mozarts Requiem - ett stycke som få amatörkörer klarar av.
– Vi fixar det - vi ska bara fila lite till på det sista, säger körledare och organist Mikael Boström Eric'.

Ute är det snålblåst och snöspik, men inne i Musikens hus är stämningen på topp.

Kören har värmt upp och är nu i full gång med repetitionerna.

– Vi tar ner tempot lite en gång får vi se. Det ska svänga - bli "självgung" liksom, säger Mikael Borström Eric' och visar med överkroppen hur Mozarts dödsmässa ska få det rätta gunget.

De omkring 40 körmedlemmarna i Leksands kyrkokör tittar, lyssnar och så faller tonerna på plats.

– Bra! Precis så!

Med en vecka kvar till konsert är det finputs som återstår - annars har kören jobbat med verket sedan slutet av sommaren.

– Kanske blev det lite nätt med övningstid, men jag vet att de fixar det! Jag har ju känt dem i fem år nu, fortsätter Mikael Borström Eric' som ser fram emot årets upplaga av Musik i Allhelgonatid.

Det har blivit något av en tradition att kyrkokören i Leksand vid Allhelgona har konsert tillsammans med delar av Dalasinfoniettan.

Så blir det i år också och sångsolister är AnnaKarin Ranelf, Carolina Bengtsdotter-Ljung, Conny Timander och Staffan Liljas.

Konserten framförs i Leksands kyrka nästa lördag klockan 18.

Blir det fler framträdanden?

– Det vore väldigt trevligt, men inget är bokat. Det kostar ändå omkring 100 000 kronor att sätta upp den här produktionen.

– Men jag är inte främmande för att vi plockar upp Mozarts dödsmässa igen. Kanske redan nästa år. Då har den "göttat till sig" och det kan ha hänt en massa spännande saker, avslutar Mikael Borström Eric'.