Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trots att jätten inte sköter sig fullt ut än i Indien

Säkerheten och arbetsmiljön brister i Stora Ensos fabriker i södra Indien. Det visar en granskning Swedwatch gjort i samarbete med Finnwatch.

I rapporten Global expectations undersöker Finnwatch och Swedwatch Stora Ensos arbete med socialt ansvar i två fabriker i Indien. Fabrikerna i Indien köptes 2011 och producerar olika typer av förpackningar.

Fabrikerna hade tidigare mycket hög olycksstatistik vilket uppmärksammades av Stora Enso i den konsekvensanalys, med fokus på mänskliga rättigheter och arbetsrättsliga frågor, som gjordes innan förvärvet genomfördes.

Rapporten visar att Stora Enso sedan 2011 har inlett en process för viktiga förändringar som bland annat lett till färre olyckor. Trots det klagade fortfarande många av de anställda på en farlig arbetsmiljö samt att informationen om arbetarnas rättigheter, var otillräcklig.

Sedan Stora Enso fått ta del av rapportens resultat har bolaget gått med på att vidta en rad förbättringar vilket Swedwatch välkomnar.

– Vi har under hela processen haft en god dialog med Finnwatch och Swedwatch. Även om inte allt är perfekt på vårt bruk i Chennai, så är det tydligt att mycket har blivit bättre under den tid då vi ägt det. Rapporten hjälper oss att bli ännu bättre.

– Vi är också överens om många slutsatser i rapporten och några resultat kommer vi att undersöka ytterligare. Efter det att Chennai-fabriken blev Stora Ensos dotterbolag har en rad förbättringar gjorts. Antalet olyckor har minskat, lönerna har höjts och kollektivavtal har slutits med fackförbunden. Dessutom har Stora Ensos uppförandekod, Code of Conduct, implementerats och företagets globala personalpolicy gäller nu för samtliga anställda vid fabriken, säger Jonas Nordlund, informationschef på Stora Enso.