Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Tror att den skjutits på platsen"

MORA Någon har skjutit en häst i huvudet och dumpat den vid en skogsväg på berget Högåsen. Miljökontoret som fick kännedom om detta hoppas få tips om vem som ägt hästen eller vem som dumpat den på platsen.

Annons

Miljökontoret fick kännedom om den döda hästen den 10 januari. Hästen som låg i en slänt hade troligen legat där några dagar. Frida Persdotter på miljökontoret tror att hästen letts ner från vägen och avlivats på platsen. Det fanns inga spår som tydde på att hästen släpats nerför slänten. Högåsen ligger mellan Hökberg och Fageråsen.

Hästen är ett mörkbrunt sto med svart man och ett vitt tecken i pannan. Det är ett varmblod, troligen en travhäst.

Fram till 2013 frysmärktes travhästar med ett id-nummer på halsen, under manen. På den här hästen saknades en bit av hästen på just det stället. Numera märks hästarna med ett chip.

Det är inte tillåtet att dumpa hästar i skogen då detta kan leda till smittspridning och spridning av mediciner och antibiotika, eller locka till sig rovdjur.

Då hästar avlivas på ett slakteri blir det livsmedel av hästkroppen. Hästar kan också gå till destruktion. Då mals kroppen för att användas som förbränningsmaterial.

Den som vill kan låta kremera sin häst. Närmsta anläggning för kremering av hästar finns i Uppsala.

Om någon vill begrava sin häst på egen mark krävs i regel tillstånd från Länsstyrelsen. Dock inte i Mora, Orsa och Älvdalen som är undantagna från det kravet, men kommunernas miljöförvaltning måste godkänna nedgrävningsplatsen. Samma sak gäller för kor och får.

Miljökontoret har gjort en polisanmälan om den döda hästen på Högåsen. Den som vet något om hästen kan tipsa polisen eller miljökontoret, 0250-552157, som också tar emot anonyma tips.