
Bild: Klockar Mattias Nääs
Ännu en utsvulten kungsörn har tagits om hand av Rättviks viltjour. Den hade suttit på marken under en längre tid.
– Örnen visar tecken på att vara förgiftad och medicineras nu, berättar Emma Billbäck.
Ladda ner den nya DT-appen i Appstore för Iphone eller här i Google play om du har en telefon med Android
Det var i torsdags som Emma Billbäck hämtade en mycket medtagen kungsörn. Den satt då på en väg söder om Mockfjärd och hade suttit där minst ett dygn enligt vittnen.
– Vi såg att den hade grön avföring vilket är ett tecken på svält. Förmodligen är den blyförgiftad också eftersom den inte kan använda sina fötter ordentligt. Det är därför den inte kan äta, säger hon.
Detta är ett symptom hon känner igen från den kungsörn som hittades i Röjeråsen på luciadagen som också togs omhand av Rättviks viltjour. Den örnen gick inte att rädda och det visade sig senare att den var kraftigt förgiftad av bly och kvicksilver. I tarmarna hittade man blyhagel.
– Vi var till veterinär på fredagen och tog prover. Provsvaren får vi i slutet på nästa vecka, klart är dock att den här fågeln har mycket bättre njur- och levervärden. Den får nu medicin som binder tungmetaller.
Om fem dagar syns det hur påverkad krävan på kungsörnen blivit. Tills dess blir den sondmatad.
– Örnen som dog hade en kräva stor som en tennisboll. Den är mindre på den här fågeln så vi är försiktigt hoppfulla. Men den är väldigt medtagen och ligger bara.
En polisanmälan är gjord även den här gången.
Kungsörnen är en av de största rovfåglarna i Europa. Den är 90 cm lång med ett vingspann på ca 200 cm. Honan väger ca fem Kg och hanen ungefär fyra Kg. Som de flesta rovfåglar är honan större än hanen.
Från inventeringarna av kungsörn 2014 rapporterade länsstyrelserna totalt 480 revir som var besatta av örnar i Sverige.