Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Troligen en vilsen ungvarg på Björkås

En nyfiken fjolårsvalp, som ännu inte har lärt sig att hålla sig på avstånd till hus och människor.
Den bedömningen gjorde Mats Rapp, besiktningsman på länsstyrelsen och rovdjurskunnig, efter att på torsdagen ha besökt Björkås i Grängesberg.

– Ja, jag tror att det är så, säger Rapp till DT. Han har då fått reda på att en av de spillningar som skickats in på dna-analys till viltforskningsstationen i Grimsö härrör från en ungvarg ur Olsjöreviret.

Men han utesluter för den skull inte att det kan ha varit mer än en varg i området. Fler spillningsanalyser kan ge svar om den saken.

Efter att på onsdagsmorgonen nåtts av uppgifter om ännu en vargobservation i närheten av Björkås skola beslöt rektor Frida Hallmans att den dagen hålla skolas elever kvar på skolgården under rasterna och inte låta dem gå in i den närliggande skogen.

Men ett samtal med Mats Rapp på torsdagen gjorde henne lugnare:

– Han tycker att vi inte behöver ha några restriktioner utan låta barnen röra sig som vanligt och jag litar på dom som är kunniga. Därför har jag skickat hem färsk information med barnen till sina föräldrar, säger Hallmans.

Som i samhället i stort konstaterar rektorn att det finns olika syn även bland Björkås-barnens föräldrar när det gäller attityden till varg.

– En del är oroliga, andra tycker inte att vi ska göra barnen rädda för varg.

Preliminärt kommer en annan av Länsstyrelsens besiktningsmän, Pär Johansson, att besöka skolan nästa vecka för att berätta om varg för barnen.

– Det är viktigt med information för det handlar mycket om okunskap, säger Mats Rapp.

Han tror att ungvargen självmant kommer att lämna området när denne blir könsmogen, vilket kan inträffa under vintern.

Mats Rapp anser att det inte finns någon anledning för de som brukar använda el-ljusspåret eller personal, elever och föräldrar på skolan att vara ängsliga.

– Vargen utgör inget hot mot vare sig barn eller vuxna. En varg har normalt inrotat i märgen att människor utgör en fara, möjligen kan den vara skyldig till att ha tagit ett antal katter.