Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trivs bäst i öppna landskap

Vi är många som förväntar oss att det ska se ut som det alltid gjort i våra sommarlandskap; blommande ängar, kor som betar i hagarna och åkrar som brukas. Men det är ingen självklarhet längre. Sverige förlorar aktiva lantbrukare på löpande band. I dag finns knappt 5 000 mjölkbönder kvar att jämföra med 50 000 bönder för 30 år sedan.

Lantbruket ger värden som brukar kallas ekosystemtjänster, en mängd gratistjänster som vi tar för givna. Några exempel är vattnets cirkulation, syreproduktion, nedbrytning av organiskt material och själva matproduktionen. En rik biologisk mångfald är central för dessa ekosystemtjänster, vilken i sin tur i många fall är beroende av betande djur. Mularna skapar livsutrymme för vilda växter och djur. Utan en rik mångfald ökar risken att ekosystemen inte fungerar och har svårare att klara till exempel extremväder.

Den europeiska miljömyndigheten, EEA, visar att det europeiska odlingslandskapets växter och djur är hårt ansatta av både intensiva produktionsmetoder och igenväxning. Naturvårdsverket konstaterar att många arter får svårt att överleva när stora arealer jordbruksmark läggs ner i redan tidigare skogrika delar av Sverige.

Tyvärr finns det ingen marknad där man kan betala för öppna landskap och rik mångfald, utan vi alla måste istället betala för dessa värden via skatten. Med andra ord måste samhället ge lantbruket lön för allt från mångfald till öppna landskap. Lantbruket kan alltså tjäna pengar på både sin mjölk, sitt vete eller dylikt och de ekosystemtjänster som man producerar.

Det är här jordbrukspolitiken kommer in i bilden. Just nu pågår en stor reform av EU:s gemensamma jordbrukspolitik. Vi vill se att pengarna används till att betala just för olika samhällsnyttor istället för föråldrade inkomststöd. Ett steg på vägen är att se till att mjölkbönderna kan fortsätta producera både mjölk och mångfald. Sverige har goda förutsättningar att tillverka kvalitetsprodukter. Vi har gott om vatten och mark, hög mekaniseringsgrad och god teknisk kunskap samtidigt som rådgivningen är välutbyggd. En ny rapport från Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, visar dessutom hur bra svenska mjölkkor mår.

Utmaningen ligger i att omvandla dessa goda utgångspunkter till en lönsam bransch som lockar fler att bli lantbrukare. För Sveriges del betyder det stora förändringar som vi kan klara av med gemensamma krafter. Politikerna måste betala för alla nyttor jordbruket ger och konsumenterna måste betala för den kvalitet som svenskt står för.

Christel Benfalk

är verkställande direktör i Svensk Mjölk

Svante Axelsson

är generalsekreterare Svenska Naturskyddsföreningen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel