Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trippelkrock orsakade tomma stolar

Premiären av äldreberedningens cafémöten lockade blott 15 besökare till Björkbacken på tisdagskvällen. Konkurrensen om Siljansnäsarna var hård denna kväll.
Trippelkrocken kompletterades med mogendans i Sockenstugan och information om prästgårdens ombyggnad i Församlingshemmet.

Äldreberedningens ordförande Britt-Marie Laurell hade sin förklaring.

– Vi tar bara hänsyn till hockeymatcher och fullmäktige när vi bestämmer datum för träffar av det här slaget.

En handfull politiker och tjänstemän förgyllde de två timmarna i servicehuset. Gruppvisa diskussioner avslutades med en summering där de olika grupperna skriftligt på små lappar redovisade vad de kommit fram till. Lite av brainstorming, som Laurell uttryckte det. Kvällen behandlade allt från usla kommunikationer till valfrihet inom äldreboendet.

– Våra kommunikationer är urusla, tyckte en av besökarna, Ritva Rosén. Det påverkar oss äldre. Det går över huvud taget inga bussar under helgerna.

Lars-Åke Thorman höll med. Så länge man har bil i Siljansnäs så klarar man sig. Sedan blir det värre. Och när skolorna stänger för lov blir bussförbindelserna ännu sämre.

– Här i byn har bilen blivit en ikon, sa en annan besökare, Marika Lissåker. Och inga bussar lördag-söndag. Det är inte klokt.

Chefen för utskottet vård och omsorg, Kenneth Dahlström, berättade om den anropsstyrda kompletteringstrafiken. En samhällsservice som var främmande för de flesta.

Den dagen kommer då man blir så gammal att man inte orkar med hus och trädgård. Då ska det finnas attraktivt alternativt boende på hemmaplan. Då ska kommunen visa vad de har att erbjuda.

– Jag vill bo på min släktgård så länge som möjligt. Och känna trygghet, fortsatte Lissåker.

Siljansnäs väntjänst gör berömvärd insats men det fordras en större kommunal offensiv som ger de äldre i framtiden en dräglig tillvaro. Eller varför inte en permanent äldreombudsman dit äldre kan ringa och få hjälp med det ena eller det andra. Fortfarande har majoriteten av de äldre ingen egen dator.

Fotnot: Nästa cafémöte äger rum redan i morgon (18.30) i Tällbergs förskolas matsal.