Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trio dömdes för häleri

Genom att uppge att de representerade Swedbank lyckades trion tömma en persons fonder på hela innehållet, nära 228 000 kronor. Nu har två Borlängebor och deras kumpan från Småland dömts för brottet samt för en rad andra brott.

Annons

Det var i början av 2008 som de tre, tillsammans med en i dag avliden person, planerade brottet då de befann sig på ett behandlingshem norr om Stockholm. Där drog de upp riktlinjerna kring hur de tillsammans skulle kunna länsa en privatpersons fonder på sparpengar.

Via internet kom de i kontakt med det utvalda brottsoffret som övertygades om att den person han hade kontakt med representerade Swedbank. Där lyckades de också få mannen att lämna ut sina personliga svarskoder och andra uppgifter som ledde till att de kunde logga in sig på hans internetbank.

Under fyra dagar i mitten av januari 2008 lyckades de sälja mannens fonder och föra över pengarna, sammanlagt 227 660 kronor, till sina egna konton. Det dröjde dock ända fram till slutet av året innan mannen i sitt årsbesked från banken upptäckte behållningen i fonderna plötsligt uppgick till 0 kronor.

Mannen har i efterhand kunnat påminna sig om att han lämnat ut kontrollkoden till sin bankdosa till en person på nätet. Någon ersättning för de förlorade pengarna har varken begärt eller fått från banken då han inte vetat att detta varit möjligt.

Alla tre har medgett att pengar kommit in på deras konton men hur de hamnat där är det dock mer osäkert. En av Borlängeborna har sagt sig misstänkt att pengarna kommit från brott medan de övriga två inte haft en aning om detta.

Tingsrätten menar att det är klarlagt att målsägarens tillgångar hamnat på konton tillhörande de tre männen. Däremot är det inte bevisat att trio deltagit i det bedrägliga beteende som lett till överföringen av pengarna. De tre frias därför från misstankar om bedrägeri eller medhjälp till bedrägeri. Däremot döms samtliga för häleri.

Den ene Borlängebon döms dessutom för ytterligare ett fall av häleri, två stölder, ett försök till stöld samt för narkotikabrott.

Den 15 januari i år stal han elektronik vid Ica Maxi i Falun till ett värde av 1 963 kronor. Då han greps för stölden visade han sig vara påverkad av amfetamin. Då han visiterades påträffades också både cannabis och fem tabletter av den narkotikaklassade substansen Diazepam.

Fem dagar senare blev han ertappad med 12,9 kött som stulits från Willys i Falun. Värdet på köttet uppgick till 2 309 kronor. I det fallet döms mannen för häleri.

Den 31 augusti blev hans byte ännu en gång kött, nu stulet från Hemköp på Holmgatan i Falun och till ett värde av 2 100 kronor. En övervakningsfilm har också tydligt visat hur mannen stulit köttet.

Stopp för mannens härjningar blev det den 26 september då mannen blivit inlåst i Tunabyggens nya lokaler i stadsdelen Hushagen i Borlänge. Där hade mannen brutit sig in men glömt sin kofot utanför. Det hela gick dock inte bättre än att dörrarna slog igen om mannen blev instängd i lokalerna. Där kunde han en stund senare också gripas av polis. Sedan dess har mannen förvarats i häkte.

Rätten anser att hans sammanlagda gärningar motiverar fyra månaders fängelse men väljer ändå att döma mannen till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan. Han ställs också under övervakning till och med 29 april 2014. Till mannen vars fonder länsades ska han betala 20 000 kronor i skadestånd plus ränts från början av 2008.

Den andre Borlängebon avtjänar redan nu ett fängelsestraff för andra brott och där inryms nu även de gärningar han nu dömts för. Han ska dessutom betala 2 000 kronor till mannen med fonderna. För mannen från Småland nöjer sig rätten med villkorlig dom och 50 dagsböter à 100 kronor. Han ska dock ersätta den bestulna fondinnehavaren med 30 000 kronor plus ränta.

Alla tre ska dessutom var och en betala 500 kronor till brottsofferfonden.