Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trio åtalade för haschodling i Grängesbergsbunker

Kammaråklagare Bodil Bassman lämnade på tisdagen in ett åtal vid Solna tingsrätt mot de tre män, som hon påstår odlat haschplantor i en gammal försvars- och arkivbunker i Grängesberg. Det är relativt små mängder hasch som åklagaren anser att hon kan åtala för, vilket gör att narkotikabrottet inte betecknas som grovt.

Rättegången mot de tre förväntas bli av i slutet på den här månaden.

En av dem är, enligt SVT:s ABC, före detta nämndeman vid Solna tingsrätt.
På grund av risken för jäv flyttas därför rättegången från Solna tingsrätt till Attunda.
Nämndemannen åtalas också för barnpornografibrott, eftersom 429 barnporrbilder hittades i hans dator.

– Vilket straff jag kommer att yrka vill jag inte säga nu men det ligger på en nivå så att det handlar om fängelse, säger Bodil Bassman till tidningen.

De tre männen, 65-, 31- och 29 år, från Stockholmsområdet, har gjort vissa medgivanden.

Det var i en helt annan utredning misstankarna väcktes mot trion gällande odling av haschplantor i en bunkeranläggning i västra Grängesberg.

Efter både spaningsfilm från platsen och telefonavlyssning tyckte Stockholmspolisen att man hade skäl i att göra ett tillslag mot bunkern. Det skedde i slutet på april och samtidigt greps de tre männen på olika adresser i Stockholm. De häktades ett par dagar senare för narkotikabrott och satt inlåsta till den 10 augusti, då åklagare Bodil Bassman ansåg att det inte var motiverat att hålla dem kvar i häkte.

Under tiden fortsatte utredningen med bland annat analyser hos Statens kriminaltekniska anstalt i Linköping och det var svaren därifrån som dröjde, vilket också påverkade utredningstiden.

Bunkeranläggningen ligger undanskymd i västra delarna av Grängesberg, inte långt från Svanskogen. Det kan vara 29-åringen som ägare till fastigheten men det är inte helt klarlagt.

Här ska enligt Bodil Bassman de tre männen ha odlat hasch i två omgångar, den första under hösten 2011 och den andra från januari till april i år.

Bland bevismaterialet finns en redovisning av el-förbrukningen i bunkern, vilken visar på en markant höjning från september förra året till april i år.

– Hur mycket som odlades under den första omgången vet vi inte, konstaterar åklagaren.

Hon har dock antagit att det kan ha handlat om cirka 200 gram.

Däremot finns det mer att gå på gällande odlingen från september och framåt.

Åklagaren skriver där att mängden tros ha uppgått till 2,7 kilo cannabis och att cirka hälften varit avsett för försäljning. Narkotikan ska ha förpackats i bunkern och därefter transporterats till 29-åringens bostad i Kista.

"De åtalades avsikt har varit att genom de två odlingarna framställa en större mängd cannabis avsedd för missbruk och försäljning än vad som faktiskt skett. Cannabisodlingarna, som bedrivits med ekonomiskt vinstsyfte, har planerats och organiserats av XX (29-åringen) och YY (65-åringen). ZZ (31-åringen) har haft till uppgift att sköta cannabisodlingarna", skriver åklagaren.

Vid polisrazzian mot bunkern beslagtogs en mängd utrustning, som har använts vid odling och preparering av cannabisplantorna.

– Det var inte så att det stod plantor och vajade när polisen slog till. Tillverkningen hade avslutats men polisen fann en del cannabis på platsen.