Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trinity invigde hösten med vital jazz

Som höstens första jazzakt lyckades Trinity locka en ovanligt stor publik till Borlänge Jazzklubbs nya lokaler vid restaurang Liljan. När de spelade demonstrerade de varför. Alert, vital och fyllig jazz serverades av trion.

/brödtext/

Trinity, till två tredjedelar ett dalaband genom Hedemorabördige trumpetaren Karl Olandersson och organisten Andreas Hellkvist från Borlänge, har spelat tillsammans sedan 2005. De har etablerat sig som en aktad jazzakt och väckt uppmärksamhet med den ovanliga sättning orgel, piano och trumpet, vilket borgar för en oortodox klangbild.

Orgeln och trumpeten ger en fyllighet och skapar möjligheter till ruffigare tongångar. Basen sköter Andreas på sin Hammond B3 organ, vilket innebär att den ligger i bakgrunden medan de övriga instrumenten bjuder på solopartierna.

Eftersom flera av låtarna utgörs av den klassiska amerikanska sångboken är det intressant att höra hur välkända tongångar tolkas genom denna instrumentsättning. De lyckas lyhört med att plocka fram och färga nyanserna hos klassiker som "Sweet Georgia Brown", "What a Wonderful World" och "Novelty Accordion". Swing med sting varvas med stillsammare ballader, soul, gospel och även lite funkigare tag.

Trummisen Ali Djerdi visar att det går att vara konstant och outtömligt innovativ på ett litet jazztrumset. Han skapar ideligen rytmiskt alerta figurer som gjuter vitalitet i spelet. Olandersson och Hellkvist har en distinkt musikalisk lyhördhet och resultatet blir en lyckad start på Borlänge Jazzklubbs höstsäsong.