Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trilogi om Husby

I maj kommer första boken i en lokal trilogi om ett medeltida Husby.
– Den som är intresserad av medeltida historia kommer ha mycket glädje av mina böcker oavsett om de bor i närheten av Husby eller inte, säger Irene Ljungkvist .

I de tre böckerna får vi möta tre generationer av ätten Hjorthorn. I böckerna får vi dyka ner i olika ögonblick i karaktärernas liv. Fokus är på relationer, sex, krig, rikspolitik och religion. I den första boken får vi möta fyra syskon som skiljts åt som barn. Författaren skildrar syskonen, deras bakgrund och det som leder fram till deras första möte år 1381.

Idén till böckerna föddes när Irene Ljungkvist skrev en artikelserie om Husbyringen. Det var då hon först kom i kontakt med Gudsberga klosterruin.

– Jag undrade varför de byggde ett kloster där och varför det byggdes så sent, säger hon.

Irene Ljungkvist började intressera sig för släkten som grundade klostret och läste under sju år in sig på ämnet. Sen tog det ytterligare fyra år att skriva den första boken som nu är klar och ges ut i maj nästa år.

I början var det svårt att välja vilken form böckerna skulle skrivas i. Irene Ljungkvist velade mellan att skriva faktaböcker eller romaner. Till slut var det vännerna som övertygade henne att skriva i romanform. De trodde att folk tycker romaner är roligare läsning. Och så blev det. 90 procent av alla karaktärer i boken har funnits i verkligheten. De har bott på de platser som de gör i boken och de släktband som beskrivs är sannolika. Men Irene Ljungkvist säger att det mesta av bokens innehåll är fiktion, så som hur karaktärerna tänker och känner.

– Jag har lagt ner oerhörd möda på att historiska fakta ska stämma, allt från kläderna som karaktärerna har till maten de äter stämmer med hur det var på medeltiden.

Efter att första boken blev klar uppstod en period av väntan. Irene Ljungkvist skickade boken till flera stora förlag men fick med tiden nej.

– Jag blev under en period passiviserad. Men sen tänkte jag "borta bra men hemma bäst", och så tog jag kontakt med Språkform som boken nu ska ges ut i samarbete med, säger Irene Ljungkvist.

Hon beskriver även en känsla av plötslig tystnad som uppstod när hon var klar med arbetet som pågått så länge. Det är själva jobbet som ger innehållet. Irene Ljungkvist har tillsammans med Språkform arbetat fram en tidsplan för trilogin.

– Jag är helt klar med personerna i nästa bok och nu håller jag på och omvandlar det hela till en handling, säger Irene Ljungkvist.

Den andra boken i trilogin planeras komma ut nästa jul. När den tredje boken blir klar vet hon inte. Hon säger att hon inte vill tänka på det ännu. Men hon vill att böckerna ska ges ut tätt inpå varandra, därför väntar hon med att ge ut den första boken till maj.