Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trepartssamarbete i Smedjebackspolitiken

Efter att ha haft en obruten maktposition i många år tvingades Socialdemokraterna i och med den kraftiga tillbakagången i valet nyligen söka samarbetspartners och man fann dem i Miljöpartiet och Vänstern.

– Vi har tolkat valresultatet som att väljarna ville att vi skulle söka samarbete med andra partier, sa blivande kommunalrådet Fredrik Rönning (S), vid onsdagseftermiddagens pressträff i kommunhuset.

Här hade han sällskap av sina koalitionsbröder – Calle Morgården från Miljöpartiet och Vänsterns Christer Larsson. För en koalition underströk alla tre att det handlar om och inte bara ett valtekniskt samarbete. De tre partierna kommer att ha gemensamma gruppmöten för att bereda de frågor som kommer upp i styrelser och nämnder.

Rönning uppgav att han fått en tydligt uppdrag från partiet att försöka förhandla fram en uppgörelse med Miljöpartiet och Vänstern i det parlamentariska läge som uppstod efter valet, då S backade från nästan 60 procent av rösterna i förra valet till 43 nu.

– På det här sättet får vi en majoritet i fullmäktige med 20 av 35 mandat.

Överenskommelsen är fortfarande så färsk att de tre säger att man ännu inte hunnit diskutera detaljerna i den politik man vill föra.

– Men min bedömning är att vi har en ganska stor samsyn i flera frågor, sa Rönning.

Fortfarande kommer dock Socialdemokrater att sitta på de tunga posterna med hänvisning till att man ändå är överlägset största parti.

Både Christer Larsson och Calle Morgården intog en ödmjuk attityd och såg inga stötestenar för att kunna komma överens i kommande sakfrågor.

– Vi har ju egentligen samma ideologier alla tre partierna, ansåg Christer Larsson, som för sin del bland annat vill testa sex timmars arbetsdag inom någon vårdenhet den kommande mandatperioden

Gratis kollektivtrafik och försöka få till småföretagande i de tomma affärslokalerna i Smedjebackens tätort var andra frågor Larsson ville lyfta.

Att gå från att ha varit ett oppositionsparti i kommunpolitiken till att liera sig med Socialdemokraterna verkade Morgården inte se som något större problem. Han vill bland annat driva frågan om en cykelväg till Ludvika, satsning på mer närodlat inom kommunala verksamheter och få bort delade turer inom vården.