Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trenden har vänt – nu är det stor brist på bostäder även i Hedemora

Hedemora är på väg mot en bostadskris. Alla prognoser pekar på att befolkningen kommer fortsätta att öka, bostadskön är redan rekordlång och det har knappt byggts nya lägenheter på 30 år i kommunen.
– Hedemora har ett gynnsamt läge nu, men då måste vi bygga bostäder och det skyndsamt, säger samhällsanalytikern Per-Olof Herou.

Annons

Trenden har vänt. Hedemora är inte längre en avfolkningsort. I stället börjar bostadsbristen bli akut.

– Kortsiktigt är det störst brist på hyresbostäder, det är 500 personer i bostadskön, berättar Per-Olof Herou.

Bristen på bostäder hindrar utvecklingen av kommunen och kan vara förödande för samhällsekonomin. Det förutspås bli konkurrens om arbetskraften i framtiden och en kommun som inte kan erbjuda bostäder får svårare att rekrytera personal.

Per-Olof Herou har jobbat så pass länge i Hedemora kommun att han minns då det till och med revs hus, som stod tomma.

LÄS OCKSÅ: Nytt våningsplan ska skapa fler lägenheter

– Som många andra kommuner i inlandet hade vi länge en stark negativ befolkningsutveckling, men det är nya vindar. Nu ökar befolkningen i nästan alla kommuner i Dalarna, säger han.

Det beror dels på nyinvandring, men det hårda trycket på bostadsmarknaden i storstäderna har också inneburit att färre personer flyttar. Trenden är lika på många håll i landet där byggandet stannade av på 1990-talet, på grund av befolkningsminskning och osäker framtid.

– Det mesta pekar på att vi är på väg mot ljusare håll, men det är mycket som krävs om vi ska kunna nyttja de positiva krafter som finns nu och det här är en högprioriterad fråga för vår kommunledning, säger Per-Olof Herou.

Kommunfullmäktige har nyligen klubbat igenom de bostadspolitiska riktlinjerna för Hedemora kommun 2016-2019. Där finns planer på 124 nya lägenhter. Men bedömningen är att det det behövs byggas minst 50 lägenheter per år.

LÄS OCKSÅ: 124 nya lägenheter byggs i Hedemora

Kommunen domineras annars av småhus, drygt 70 procent av invånarna bor i sådana. Men bara fyra nya småhus är planerade de närmaste åren.

Per-Olof Herou berättar att antalet 80-åringar i Sverige kommer att ha ökat med 50 procent år 2030-2035. Många fler kommer att behöva lämna sina hus för en annan typ av boende.

– Det gäller att vi kan få igång flyttkedjan för att få lediga småhus som barnfamiljer kan flytta in i. Men kommunen har även ett gynnsamt läge med låga markpriser, det finns stora möjligheter att göra sig ett bra liv här, säger Per-Olof Herou.

Men pendlingsmöjligheterna måste samtidigt bli bättre och Dalabanan behöver rustas upp.

För närvarande är drygt 20 procent av de som står i Hedemorabostäders kö, bosatta i andra kommuner. Det innebär att Hedemora kommun går miste om skatteintäkter från 100-150 personer.

– Och det här med att vi inte kan erbjuda bostäder när vi ska rekrytera personal, det är ett aber, tycker Per-Olof Herou.

Nya flerbostadshus är planerade att byggas i bland annat kvarteret Linden, Bullerbyn och vid gamla Gussarvsgården. Det finns också idéer om ett höghus vid Centrumrondellen.

– Det är viktigt att hålla nere kostnaderna för att få hyror på rått nivå även i nyproduktion, så att vanliga inkomsttagare har råd att bo. För hela kommunen och för vårt näringsliv är det här oerhört viktigt, säger Per-Olof Herou.

Han tycker att Hedemora har ett strategiskt läge vid riksväg 70 och med pendlingsavstånd till Sveriges starkaste tillväxtregion: Stockholm-Mälardalen.

– Det är en pågående regionsförstoring och om vi kan slå mynt av det här, tror jag det är väldigt gynnsamt för kommunen.

LÄS MER nyheter från Hedemora

Annons