Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trenden fortsätter - färre anmälda brott i Borlänge

Borlänge ligger på plats 51 i landet när det gäller anmälda brott per 100 000 invånare.
– År 2000 låg vi på första plats, minns Sonja Sahlin, kommunens samordnare för det brottsförebyggande rådet.
Trenden är att antalet brott minskar jämfört med andra kommuner.

Det brottsförebyggande arbetet stod på dagordningen vid hållbarhetsutskottets senaste sammanträde.

Politikerna kan glädja sig åt den statistik som redovisas - antalet anmälda brott har minskat under årets två första månader jämfört med 2014.

Tiden då Borlänge toppade brottsstatistiken i landet är sedan flera år förbi. 2014 hamnade Borlänge på plats 51 i Sverige, när det gäller anmälda brott per 100 000 kommuninvånare.

– Under de första åren på 2000-talet låg vi på 10-15 plats. 2013 låg vi på plats 41 och nu har vi förbättrat oss med tio placeringar. Det ser riktigt bra ut och vi har sett en positiv trend under flera års tid, säger Sonja Sahlin.

Hon tror att samarbetet mellan kommunen och polisen är en bidragande orsak till förbättringen.

Under sammanträdet med kommunstyrelsens hållbarhetsutskott informerar Sonja Sahlin om Handelsgruppen, en sammansättning handlare i Borlänges stadskärna, och deras upplevelse av återkommande brott mot privatpersoner som begås i anslutning till butiker och restauranger.

– Det talas om fickstölder. Men polisen kan inte se i statistiken att det skulle vara någon ökning. De går nu igenom det och tittar på varje anmälan som finns. Vi ska ha en fortsatt dialog med handlarna, säger Sonja Sahlin.