Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trendbrott med tre våningshus i Leksand

Inom kort kommer 15 hyreslägenheter att börja byggas i centrala Leksand.
Det beslutade Leksandsbostäder vid ett extra sammanträde i fredags.
Det handlar om tomten bakom Sparbanken och inflyttning blir det våren 2017.

Turerna har varit många kring kvarteret Länsmannen i centrala Leksand. Både Länsstyrelsen och en granne har haft synpunkter och överklagandena har avlöst varandra genom åren.

Nu har dock alla nödvändiga planer vunnit laga kraft och det kommunala bolaget Leksandsbostäder har beslutat att själva bygga bostäder på den aktuella tomten.

Detta sedan den privata aktör som redan 2011 skrev kontrakt med kommunen har hoppat av.

15 hyresrätter i tre våningar blir det och bygget kommer att starta redan i vår.

– Det är väldigt roligt att vi tagit beslut om denna nybyggnation. Det kommer att bli ett trivsamt litet kvarter, säger Elisabet Nises-Look, vd för Leksandsbostäder.

Hur mycket bygget kommer att kosta vet man ännu inte, men nivåerna på hyrorna är satta.

– Tvåorna kommer att kosta omkring 7 700 kronor i månaden och tre rum och kök cirka 9 300 kronor, fortsätter Elisabet Nises-Look.

Hon konstaterar också att intresset för de nya lägenheterna redan nu är stor.

– I första hand kommer vi att skicka ut information till de som finns i vårt intresseregister, men naturligtvis är alla andra intresserade också välkomna att höra av sig.

Tomten i hörnet Faluvägen/Fiskgatan kommer att bebyggas med två huskroppar som är tre våningar höga – ett trendbrott när det gäller byggnation i centrala Leksand där högre byggnader än två våningar endast tillåtits kring Torget.

Nu har dock detaljplanen ändrats och tillåter högre byggnader även på andra ställen.

– Arkitekt för nybyggnaden är Daniel Boberg vid Agnas Ark och vi tycker han har lyckats väl med att forma en byggnad som passar i miljö, men som ändå har ett samtida formspråk, avslutar Leksandsbostäders Elisabet Nises-Look.

Läs fler Leksandsnyheter.