Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tredjeklassarna vill ha "iPäds"

"Vi vet att många andra kommuner har det. Men varför får inte vi det?", undrar de i sitt brev.

I ett brev till kommunen önskar sig treorna på Gruvrisskolan varsin läsplatta - så kallade iPads.

När eleverna i årskurs tre på Gruvrisskolan insåg att det inte fanns en enda fungerande dator på hela skolan författade det ett brev till kommunen med en begäran om att varje elev ska få en elektronisk läsplatta, "annars får ni se till att våra datorer fungerar".

– Vi kollade på Lilla Aktuellt en gång när vi gick i tvåan och såg en klass som köpt in laptops och iPads. De hade inga matteböcker eller något sådant i sina bänkar. Då tänkte vi att det vill vi också ha, säger Simon Kosjanov, 3b.

Klass 3b satte sig och skrev brevet till kommunen och klass 3a hakade på och skrev under.

Ganska snart efter att eleverna skickat i väg brevet dök det upp två nya datorer till skolan.

– När vi skrev brevet hade vi inga datorer, sedan fick vi två, säger Emilia Johnsson.

Eleverna tycker att det känns spännande att kommunen reagerat på brevet genom att skaka fram två datorer. Önskan om läsplattor står kvar, även bland lärarna.

– Habiliteringen rekommenderar läsplattor till barn med behov. De är enkla att handha och det finns många applikationer som passar de här barnen, det blir ett skrivhjälpmedel, säger Kerstin Adolfsson, speciallärare.

Caroline Ekwall som är lärare i årskurs tre slår också ett slag för läsplattor till eleverna.

– De är ett väldigt bra hjälpmedel. Nu har vi fått två datorer men vi vill gärna ha läsplattor, men det går segt, säger hon.

Skolchefen Jonatan Block har redan svarat tredjeklassarna via en skrivelse.

I sin skrivelse framför han ett tack för brevet han fått, och framhåller att det är roligt att få brev från elever.

Block lovar också att kontrollera och se till att det finns fungerande datorer på skolan.

När det gäller önskemålet om iPads skriver skolchefen: "Tidigare har vi inte köpt in iPads till kommunens skolor. Men nu får varje rektor besluta om det ska finnas på skolan, men de man köper kan inte kopplas in på kommunens nätverk. Det är rektor som bestämmer om man ska köpa och hur många iPads man ska köpa.

Det är viktigt att komma ihåg att man inte kan få hjälp från kommunens IT-avdelning om de går sönder eller behöver hjälp att använda dem. Vår IT-avdelning håller på att undersöka hur vi ska kunna ha iPpads i kommunens skolor och att man ska kunna få hjälp med dem."