Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Tredje världskriget" rasar mot Europas stålindustri

/

Nu höjs röster för ytterligare EU-tullar i "tredje världskriget", handelskriget mellan Kina och övriga värden.

Annons

Dalarnas stålindustri, SSAB Borlänge, Outokumpu Avesta-Långshyttan, Ovako Smedjebacken och Eramet/Erasteels verksamheter i Långshyttan och Vikmanshyttan har nu levt i djupaste lågkonjunktur mycket längre än andra världskriget, som varade från september 1939 till augusti 1945.

Just nu är det tydligt att det är ett "tredje världskrig" som rasar. Detta "tredje världskrig" utkämpas inte med kanoner i stål utan startade 15 september 2008 när Leman Brothers gick i konkurs och ordertelefonerna i världen tystnade. Stålkrisen i Dalarna inleddes 5 november 2008 när Ernst Express varslade 20 av 85 anställda efter att ha fått färre åkeriuppdrag till Outokumpu, Ovako och SSAB och stålet återhämtade sig aldrig.

Motståndaren i det pågående kriget är nu Kina och vapnet är tullar.

Outokumpus och de fyra europeiska tillverkarna av rostfritt har redan fått skydd med antidumpningstullarna som EU-kommissionen införde på kallvalsad plåt

Avesta vann några positiva men kortvariga effekter, lättnaden varade dock inte länge. Importen från Kina och Taiwan har ersatts av andra länder som Sydkorea och Malaysia och priskriget fortsätter.

13 november kommer EU-kommissionen med nästa tull som ska rädda den europeiska stålindustrin som tillverkar elektroplåt till krafttransformatorer. En tull som slår ut ABBs transformatortillverkning i Ludvika, Siemens i Nürnberg och Alstom/GE:s i Stafford för de behöver bättre kvalitet på plåten än vad de europeiska verken kan tillverka.

Och nu väller kinesiskt stål in i Europa, Indien och USA. SSAB som gick samman med Rautaruukki är hårt prispressade liksom SSAB:s Europakonkurrenter ArcelorMittal, Dillinger, VoestAlpine, Salzgitter och ThyssenKrupp.

ThyssenKrupp har också samma problem som ABB, stort ägande av Crister Gardells aktivistfond Cevian.

I ThyssenKrupps fall handlar spekulationerna om outsourcing av stålverksdelen med 26 000 anställda och tusentals förlorade jobb utöver de jobb som förlorades, bland annat i Långshyttan, när Thyssen sålde sin rostfría del till Outokumpu.

I ABB Ludvikas fall handlar det om försäljning av kraftnätsdivisionen, Power Grid, med 39 000 anställda till en asiatisk ägare, många tror kinesiska statens kraftnätsbolag SGCC men det är bättre att hålla tummarna för japanska Hitachi.

Outokumpu vinstvarnar och faller liksom SSAB som en sten på börsen liksom Erasteels ägare franska Eramet. Marknaden har redan gett Dalarnas stålindustri sin dom vilket syns i börsutvecklingen de senaste fem-sju åren...

Sydkoreanska Posco, världens femte största stålbolag, rapporterar den största kvartalsförlusten hittills. Egna problem med skadestånd efter att de knyckt kunnandet på det elektrostål ABB Ludvika använder från japanska Nippon Steel, valutorna och Kina är orsaken. Posco spår dessutom en förlust för helåret, den första i bolagets historia.

Just nu pågår en jobbslakt i Storbrittanien, ett av sex ståljobb hotas. Exempelvis Tata Steel sparkar 1200 stålarbetare som orsakats av billig import från Kina och ett starkt brittiskt pund

Kinas överskott av stål är stort, de har byggt upp en produktionskapacitet på 811 miljoner ton men väntas förbruka 686 miljoner ton. Kina har enligt WSA ökat exporten med 30 procent till 64 miljoner ton, mer än vad något annat land, förutom Japan, kan tillverka.

"Kinas överproduktion är en explosiv kraft som skadar allt", säger Wolfgang Eder chef för SSABs konkurrent Voestalpine AG .

"Importtullar kan vara effektivt, om de är 20 eller 30 procent, säger Robrecht Himpe från SSABs konkurren ArcelorMittal och ordförande för European Steel Association.

Tysklands ståltvåa och SSAB-konkurrenten Salzgitter verkar vara inne på ett nytänkande och det spekuleras i ett samgående med koppartillverkaren Aurubis

Den svenska strategin med nischat specialstål har än inte gett de volymer som Ovako, Outokumpu och SSAB behöver för att fylla sina förhållandevis små fabriker med bättre betalt stål.

Stålkrisen i Dalarna är inte över, vi är mitt i den med 850 färre jobb innan krisen startade. Tullivrarnas lösning blir en pyrrhusseger visar det verkningslösa tullen i Avesta och den som nu hotar Ludvika.

Annons