Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tredje raka segern för Mattias Ekström i rallycross-VM – snuvade Solberg på segern

Mattias Ekström rev av plåstret tidigt och sparade det bästa till sist.
Med smart taktik tog han så sin tredje raka seger i rallycross-VM, denna gång på anrika Lydden Hill.
– Petter Solberg var "mannen" den här helgen, men det är slutet som räknas, sa Ekström efter finalen.

Med final på söndagen avgjordes den fjärde rundan i VM i rallycross – eller FIA World Rallycross Championships som är det officiella namnet – på anrika Lydden Hill-banan i England.

Inför helgen ledde Snickarbos Mattias Ekström med 78 poäng före Petter Solberg på 73, och det var också de två som inte helt oväntat gjorde upp om segern.

Ekström låg på andra plats efter lördagens kval, och var i gott sällskap i topp med andra svenskar och norskar när söndagens tävlingar inleddes.

I tredje kvalrundan åkte Ekström på en punktering, men i övrigt var det i stort sett rakt spår först till semi och sedan final.

I semin fick huvudkonkurrenten Petter Solberg i egenskap av "top qualifier" starta på pole position i sin grupp, medan Ekström skuggades av Andreas Bakkerud i sitt. Han tog sig dock om Bakkerud och fick ett bra utgångsläge inför avgörandet.

– Det är en bra bil, bra däck och en bra helg, sammanfattade han för SVT inför finalen.

I större delen av loppen i Lydden Hill hade Mattias Ekström valt att få det alternativa spåret - jokern - avklarat tidigt. Jokern måste köras en gång per race, och där tappar man omkring fyra sekunder. I finalen låg Timmy Hansen länge i ledning, men eftersom han sparat det värsta till sist stod det egentligen mellan Ekström och Solberg.

Genom sitt taktiska upplägg kunde till slut Ekström ta sin tredje raka seger i VM, och revansch på Solberg som slog honom i fjol.

– Jag var så besviken då, för jag som förare kunde inte göra det bästa av det. Jag var så glad bara av att nå semin och tänkte att nu ska jag åtminstone ge allt.

– Att vinna här känns som upprättelse för mina killar, att få trofén. Egentligen var Petter "mannen" den här helgen. Han satte inte en fot fel under hela tiden, men det är slutet som räknas, konstaterar Ekström, som alltså fortsatt leder VM-serien.