Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tredje och enklaste guldet för Kings

Södertälje Kings tog första chansen att säkra ett nytt SM-guld.
Tredje raka titeln var också den enklaste.

Vi trodde att det skulle bli mycket tuffare, säger guldmakaren John Roberson efter 4-1 mot Uppsala.

Annons

Tre år i rad har Södertälje vunnit SM-guld i basket.

Tre år i rad har amerikanen John Roberson varit speldirigenten på vägen dit.

På onsdagskvällens guldfest hemma i Täljehallen - Södertälje körde över Uppsala med 96-77 - var den lille pointguardens känsliga händer och snabbtänkta skalle inblandad i det mesta. 17 poäng, 14 assist, 5 returer löd bokslutet för amerikanen som efter slutsignalen hade anledning att jubla dubbelt.

26-åringen, som återvände till Södertälje mitt under säsongen efter en utflykt till Ungern, fick då också priset som ligans mest värdefulle spelare.

Det är fantastiskt. Jag kunde inte ha önskat mig något bättre. Att komma tillbaka mitt under säsongen och få en sån här säsong och vinna mästerskapet, det är galet, säger Roberson där han står mitt i ett kaos av champagnesprut och segersånger.

Kopplade tidigt grepp

Det blev en riktig basketfest inför 2 025 åskådare, en värdig avslutning på en finalserie som annars har varit dystert inramad av rasistiska inslag både på och vid sidan av planen. Södertälje kopplade guldgreppet redan i första perioden (29-19 efter bland annat fenomenala sju assist från Roberson) och drog sedan ifrån mer och mer. Laget sköt högklassigt från distans, men det underlättades också av att Uppsalas försvarsspel var betydligt mer generöst än hemmalagets.

När det riktiga jublet till slut bröt ut, efter klubbens tionde guld genom tiderna, kunde Södertälje summera ett slutspel med elva segrar och bara två förluster. Riktigt så enkel har inte vägen varit mot de senaste gulden.

Det är svårt att jämföra, det här är ett helt annorlunda lag jämfört med förra året. Förra året var tufft (4-3 både i semifinal och final) men vi har blåst förbi allihop i år. Vi trodde att det skulle bli mycket tuffare, säger Roberson.

Bosnic ger kontinuitet

Medan spelare har kommit och gått i klubben har den stora kontinuiteten hela tiden funnits på ledarsidan. Landslagscoachen Vedran Bosnic är mannen som har lett landets obestridliga basketkungar till titel efter titel.

Att John kom tillbaka var en stor del, han hjälper oss mycket och vet systemet från de två senaste säsongerna, säger guldcoachen som ändå framför allt vill hylla laget.
Vi får inte glömma att vi låg ett i tabellen även innan John kom. Alla spelare, från de som spelar tre minuter till de som spelar trettio, ger max och jobbar hårt och är bättre spelare nu än i början av säsongen.