Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tre utmärkelser till unga naturvetare från Dalarna

Mustafa al-Janabi, Eric Marcus och Olivia Norlin prisades på årets upplaga av Unga forskare.

Utställningen Unga forskare samlar tävlingsdeltagare i naturvetenskapliga och tekniska ämnen. Ett stort antal priser för idéer och forskningsprojekt delades ut på Tekniska museet i Stockholm den 3-7 april.

Årets talare var ministern för högre utbildning och forskning Helene Hellmark Knutsson (S). Några av finalisterna bjöds in till ministern för att dela med sig av sina erfarenheter.

Årets prisutdelare var naturfotografen Mattias Klum. Tävlingen arrangeras av Förbundet unga forskare.

Interaktiv simulering av proteinsyntes - det var Mustafa al-Janabis vinnande bidrag till tävlingen Årets unga programmerare.

Juryn motiverade priset så här: "Med viljan att lära sig har denna person stått ut ifrån mängden genom att förankra sitt projekt hos tilltänkt målgrupp och verkligen gått steget längre för att se till att finishen är av hög kvalitet både kodmässigt och designmässigt. Denna person ser vi kommer komma långt personligt och har drivet till att göra vad som helst för att lyckas."

– Mitt program är ett pedagogiskt verktyg för att lära sig om proteinsyntes. Det är något jag själv saknade när jag lärde mig kemi och cellbiologi. Nyfikenheten på ett ämne kan försvinna om det inte finns verktyg. Det är som med program för fotoredigering eller filmklippning som kan göra att du blir fotograf eller regissör en dag, säger al-Janabi om sitt vinnande bidrag.

Proteinsyntes är en av de viktigaste processerna i kroppens celler.

– Många detaljer försummas i undervisningen, det är så svårt att man struntar i det. Förstår man proteinsyntesen kan man förstå det mesta inom cellbiologin, berättar al-Janabi.

Efter gymnasieexamen från Lugnetgymnasiet vill Mustafa al-Janabi studera teknisk fysik för att få en bra vetenskaplig grund för entreprenörskap.

Ett nytt naturreservat blir sannolikt resultatet av Eric Marcus projekt på Vattholmsskären i Siljan. Eric går på Leksands gymnasium.

Marcus vann Svenska juniorvattenpriset för sitt arbete. Stipendiet är på 30 000 kronor.

– Jag har gjort fältstudier, samlat information och sammanställt ett förslag till kommunen. De jag pratade med var jättepositiva. Jag har läst att vi är ett av de sämsta länderna i EU på att skydda naturö. Då blev jag lite chockad och ville göra något som gör skillnad, berättar Eric Marcus.

Fältstudierna och dokumentationen har varit omfattande. Eric Marcus har artbestämt djur och fåglar, lagt nät och artbestämt fiskar, filmat bottnen och tagit bottenhugg. Ett studiebesök vid Kosterhavet för att få råd om marina naturreservat ingick också.

Prisutdelaren, naturfotografen Mattias Klum, var Eric väl bekant med.

– Jag gilllar att fotografera och filma, så det var jättehäftigt att få träffa honom, säger Eric Marcus.

LÄS OCH SE MER: Högskolan och Ingenjörer utan gränser forskar med solel i Östafrika.

Att simulera översvämningar med Falun som exempel ger Olivia Norlin, Lugnetgymnasiet, Tekniska museets vänners stipendium.

– Jag har tagit fram en metod för att simulera framtida översvämningsscenarion. Det är baserat på beräkningar som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har gjort. I största möjliga mån ska kostnaderna för samhället kunna minskas genom planerings- och beslutsunderlag, berättar Norlin.

Metoden är baserad på GIS, ett sätt att digitalt hantera geografisk information. Norlins metod är anpassad för att kunna användas även av små kommuner som inte vill dra på sig stora konsultkostnader för riskplanering.

Olivia Norlin får i september åka till Bryssel för att ställa ut sitt arbete på en Europeisk tävling för unga vetenskapare. I framtiden vill Norlin bli civilingenjör inom området hållbart samhälle.