Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tre tvingades sluta vid rättspsyk

Inom loppet av ett halvår tvingades tre anställda vid rättspsyk i Säter att sluta.
Två av dem fick en ekonomisk uppgörelse med landstinget – den tredje fick inte en krona.

Det började sommaren 2011 då en anställd i 60-årsåldern fick gå. Kommunalfacket ansåg att uppsägningen skett utan saklig grund.

Efter förhandlingar blev det i somras klart med en överenskommelse. Mannen ersattes med 264 960 kronor och därmed skulle "samtliga mellanhavanden" mellan landstinget och mannen vara "slutligt reglerade".

I december 2011 avskedades en annan manlig anställd på rättspysk. Landstinget hävdade att mannen vid två tillfällen utdelat slag mot en patient och framhöll att våld mot patienter aldrig kan accepteras.

Efter att Kommunal drivit en central tvisteförhandling godtog mannen, som är i 60-årsåldern, i somras en ekonomisk överenskommelse och ersattes med 250 000 kronor. "Genom överenskommelsen är tvisten fullständigt och slutligt reglerad" heter det i protokollet.

Den 2 januari i år avskedades ytterligare en person som jobbade vid rättspsyk. Mannen i 45-årsåldern hade enligt landstinget tryckt upp en manlig patient mot en garderobsdörr och därefter låste skötaren in patienten. En tvångsåtgärd, enligt landstinget, och beslut om sådana åtgärder får bara fattas av överläkare eller chefläkare.

Även i det här fallet hävdade Kommunalfacket att avskedandet skett utan saklig grund och i strid mot lagen om anställningsskydd.

Men landstinget stod på sig och gick inte heller med på någon ekonomisk överenskommelse. Den 31 oktober hölls den centrala tvisteförhandlingen med resultatet att parterna konstaterade att någon överenskommelse inte kunnat träffas.

Kommunal kan driva ärendet vidare till Arbetsdomstolen.

– Men det kommer vi inte att göra. Våra arbetsrättsjurister har avrått oss från det. Vi kom tyvärr inte längre i det här fallet och det är väldigt sorgligt, säger Annica Lernholt, ombudsman vid Kommunal Bergslagen.

Hon är tacksam för att Kommunal just nu inte har några fler aktuella fall att driva där någon anställd vid landstinget tvingats sluta mot sin vilja.

– Nej, det har inte varit några fler fall än de här tre vid rättspsyk. Det är en speciell arbetsplats och vi kommer nu att följa vad som händer där och gripa in om vi märker att det börjar barka åt fel håll.

– Vi har också haft en dialog med arbetsgivaren och de har vidtagit åtgärder för att förbättra situationen, framhåller Annica Lernholt.