Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tre skjutna vargar misstänks vara jaktbrott

Tre av totalt fem vargskjutningar misstänks vara jaktbrott.

Förutom i Grängesberg, utreds även det senaste fallet då två vargar sköts utanför Falun.


– Allt jag kan berätta är att förundersökningar är inledda, säger miljöåklagare Åse Shoultz.
De senaste veckorna har det i Dalarna skjutits fem vargar med hänvisning till Jaktförordningens paragraf 28, som möjliggör skyddsjakt på rovdjur.
Den 29 september sköt en jägare en varg i Grängesberg, efter att vargen angrep hans hund, och jägaren misstänks nu för jaktbrott.

Den 13 oktober sköts två vargar: En hanvarg vid Abbortjärn, norr om Svartnäs och en varg vid Norra Löten i Lima. Dessa två fall bedöms vara nödvärn.
Däremot misstänks jaktbrott kring de två vargar som i onsdags sköts utanför Falun, mellan Svärdsjö och Lumsheden.

Miljöåklagare Åse Shoultz berättar att förundersökningar om misstänkt illegal rovdjursjakt är inledda kring fallet i Grängesberg och i Falun.
– Förundersökningssekretess råder. Nu ska jag titta på vad som talar för och vad som talar emot misstankarna, säger Åse Shoultz.
Sedan ändringen den första juli i år, att skyddsjakt anmäls till länsstyrelsen i stället för polisen, har det i landet skjutits nio vargar med hänvisning till paragraf 28. Fem av skjutningarna har ägt rum i Dalarna. I övriga fyra fall misstanks inte jaktbrott.