Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tre och ett halvt års fängelse för våldtäkt

En 38-årig man från Falun som tidigare friats för våldtäkt mot barn fälls nu i hovrätten.
Straffet blir fängelse i tre och ett halvt år och han ska dessutom betala skadestånd med närmare 200 000 kronor till flickan som utsatts.

Annons

I de förhör som hållits med målsäganden berättar hon hur den nu dömde mannen flera gånger haft sex med henne. Ibland på hennes eget initiativ då hon skulle få alkohol och cigaretter som utbyte. Hon har även tidigare utsatts för övergrepp.

Den 38-åriga falubon har hela tiden förnekat händelserna men säger att de träffats någon gång i månaden under vintern och våren 2011. Flickan var då 14 år gammal.

I tingsrätten ansåg man inte att bara flickans berättelse kunde utgöra grund för fällande dom. Något hovrätten inte håller med om.

I stället skriver man att hon är trovärdig och inte på något sätt försöker försköna bilden av sig själv eller den delaktighet hon har i det som inträffat. Man tycker inte heller att berättelsen innehåller några överdrifter.

Man tycker inte heller att det framkommit något som tyder på att hon haft anledning att beskylla 38-åringen för något som inte hänt.

Det finns också en del teknisk bevisning vilket gör att man sammantaget bedömer honom som skyldig till våldtäkt mot barn och sexuellt övergrepp mot barn.

Som lägst är straffet för brotten två år och sex månader. Men med tanke på att flera övergrepp har skett bedömer man straffvärdet hårdare och dömer alltså 38-åringen till fängelse i tre år och sex månader.

Han ska dessutom betala skadestånd till flickan på 190 000 kronor.