Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tre nominerade till nya byggnadsvårdspriset

Tre finalister har korats till det nyinstiftade Dalarnas byggnadsvårdspris som instiftades i samband med Falu Rödfärgs 250 årsjubileum.

De nominerade är:

Zorns café i Mora

Stora fabriken i Grycksbo

Sammilsgården i Gulleråsen, Rättvik.

Objekten har valts ut med omsorg av en namnkunnig jury. Syftet är att lyfta och bevara Dalarnas rika kulturhistoria med byggnadstradition i fokus. Vinnaren koras senare i maj. Det är första året priset delas ut.

Dalarnas byggnadspris instiftades i samband 250-årsjubileumet förra året, i ett samarbete med Dalarnas hembygdsförbund, Dalarnas museum och Länsstyrelsen Dalarna. Priset ska delas ut vartannat år från och med 2015

Sammilsgården nomineras därför att huset med ursprung från 1700-talet har renoverats med stor respekt för byggnadens kvaliteter, med hantverksmässig kunskap och med målet att bevara så mycket som möjligt av de gamla byggnadsdetaljerna.

Stora fabriken nomineras därför att den visar hur engagemanget hos ideella krafter, i detta fall Grycksbo Gille, kan påverka en stor industri så att huset räddas och bevaras för framtiden. Byggnaden har också stora kvaliteter i både exteriör och interiör.

Zorngårdens uthuslänga med dess känsliga läge invid makarna Zorns hem byggdes om för att hysa ett café. Utan att på något sätt förändra exteriören lyckades man inlemma en servering och ändå möta de krav som finns på en sådan lokal. Därav nomineringen.

22 ansökningar av mycket hög klass kom in till årets upplaga av Dalarnas byggnadsvårdspris. Juryn har bestått av lokala kulturprofiler; Ulf Löfwall, f d länsantikvarie, Birgitta Sandström, f d museidirektör, Zornmuseet, Jacob Hidemark, Arkitekt SAR/MSA samt Jan Raihle, länsmuseichef.