Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tre gulddiplom för Hedemora-Avesta-kör i spansk festival

– Vi har verkligen fått bekräftat att vi är rätt ute. Att vi är bra.
Det konstaterar körledaren Karin Higberg efter att Avesta Musikskolas Damkör, med medlemmar från södra Dalarna, sjungit sig till tre gulddiplom under körfestivalen Canta Al Mar som avslutades i söndags.

Körfestivalen Canta Al Mar i spanska Calella pågick under fem dagar förra veckan. 36 länder från hela världen, representerades av 71 körer. Körerna kunde välja tre av festivalens sju kategorier och Avesta Musikskolas Damkör deltog i pop-, sakral- och allmänna klassen för damkörer, svårighetsgrad två. De olika kategorierna är dessutom uppdelade i tio nivåer. Körerna har möjlighet att sjunga sig till ett brons-, silver- eller gulddiplom i respektive kategori och nivå. Och vinnare i varje kategori är den kör som i tillägg till gulddiplomet även fått högsta poäng av juryn. Låter det invecklat? Det är det.

– Vi fick gulddiplom på nivå ett i alla tre kategorierna vi deltog i, berättar Karin Higberg som är mer än belåten med körens insatser. Men vi åkte inte dit för att vinna, utan för att försöka förbättra resultatet från förra gången och det lyckades vi med. Man tävlar egentligen inte mot varandra, utan mer mot sig själv.

Trots att man inte lyckades få ihop tillräckligt med poäng för att bli total vinnare i sina kategorier medför ändå gulddiplomet, förutom äran, en stor fördel:

– Det betyder att vi i framtiden aldrig behöver kvala in till stora mästerskap, nu är vi automatiskt med i finalen, säger Karin Higberg och berättar att World Choir Championship avgörs i Riga, Lettland, 2014.

Om kören kommer att delta världsmäterskapet är inte bestämt, det är däremot viljan att fortsätta att sjunga tillsammans.

– Avesta Musikskolas Damkör var var en projektkör från början, men nu vill vi inte släppa det, konstaterar Karin Higberg

Med på resan var även pianisten och ackompanjatören Tomas Skoglund.