Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tre guld och ett brons till Oppigårds ale

Oppigårds Bryggeri gör Sveriges bästa öl på flaska, alla kategorier. Det slog juryn på Stockholm Beer and Whisky Festival fast i helgen då man gav priset för bästa svenska flasköl till Oppigårds Indian Tribute. Gårdsbryggeriet utanför Hedemora tog guld i tre klasser, samt ett brons i ytterligare en klass.

– Det är jätteroligt att Indian Tribute vann i konkurrens med flera hundra ale från hela världen. Priset kommer också perfekt i tiden för oss. Vi släppte alen till Systembolagets beställningssortiment i januari och sedan i somras finns den i ett 30-tal butiker. Nu får vi nog ut Indian Tribute på många fler ställen, säger bryggeriets grundare och vd Björn Falkeström.

Stockholm Beer and Whisky Festival är en av världens tre största ölmässor och har ett mycket högt internationellt anseende. Framgången där betyder att Björn Falkeström kan fortsätta att växa utan att lägga ett enda öre på marknadsföring. Medaljregnet ledde också till att han i lördags var inbjuden att prata öl i TV4:s Nyhetsmorgon.

– Vi har aldrig själva haft strategin att vi ska sälja mer och mer öl, men när efterfrågan på våra ölsorter ökar kan vi ju inte plötsligt sluta leverera, säger Björn Falkeström.

Efter en utbyggnad av lokalerna i Ingvallsbenning i år kan Oppigårds för närvarande brygga 750 000 liter öl på årsbasis. Nu utvecklar man produktionstekniken och kan vid behov brygga mer.

Förutom priset för bästa svenska flasköl oavsett kategori tog Indian Tribute även guld i klassen Ale med en alkoholstyrka över 6 procent. Oppigårds Coast to Coast vann ett guld i klassen Ale max 4,7 procent. Gårdsbryggeriets Summer Pale Ale tog också hem en bronsmedalj i klassen för alkoholsvagare ale i modern stil.

– Coast to Coast är ett fatöl som vi tog fram enbart för två krogar i Stockholm och två i Göteborg. Det bryggde vi en gång och det kommer aldrig mer tillbaka, men det är kul och uppmuntrande att de nya smaker vi tar fram blir uppskattade, säger bryggerichefen.

Varför fortsätter ni inte att brygga Coast to Coast efter den här framgången?

– Skulle vi permanenta fler och fler ölsorter skulle vi inte få tid med någon produktutveckling alls. Det som är roligt i det här yrket är att snickra ihop nya ölsorter och se hur de tas emot, förklarar Björn Falkeström.

I Oppigårds koncept ingår att förse ölälskarna med öl som passar varje säsong. Just nu brygger man klassikern Winter Ale, ett mörkt välhumlat öl som svarar bra mot julens feta maträtter. Winter Ale har tidigare vunnit priset som bästa flasköl och år efter år utsetts till det bästa julölet i olika ölprovningar.