Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tre gripna efter rasistattack

I samband med lördagens manifestation mot rasism blev Daniel Riazat från Dalarna mot rasism mordhotad och attackerad av medlemmar i svenska motståndsrörelsen.
– Någon slog en flaska i huvudet på mig, säger Daniel.

Det som skulle bli en lugn och värdig manifestation mot rasism mynnade ut i hot och våld.

Daniel Riazat från Dalarna mot rasism höll ett tal på Garvarns torg. Efter samlingen på torget inbjöds manifestationsdeltagarna till Haffas i Folket hus för att fika och diskutera hur kampen mot rasism ska gå vidare.

Ett 30-tal personer följde med i till Haffas och när de varit där cirka en timme gick ett tiotal medlemmar i svenska motståndsrörelsen in i Folket hus och till den lokal där bland andra Daniel Riazat fanns.

– De försökte att tränga sig in i lokalen, de hade knivar och flaskor i händerna. Sen tog de tag i mig och försökta dra ut mig från därifrån, men jag fick hjälp att hålla mig kvar. Men i tumultet var det någon som slog en flaska i huvudet på mig så jag började blöda, berättar Daniel.

Enligt Daniel Riazat uttalade de från svenska motståndsrörelsen flera hot mot alla i lokalen och han har anmält händelsen som mordförsök.

Polis med hundar kallades till platsen och gruppen från svenska motståndsrörelsen motades ut från Folket hus och därifrån.

Polisen blev kvar vid Folket hus en lång tid efter händelsen och många av de som deltog i träffen på Haffas väntade tills de fick klartecken att lämna lokalen.

Själva manifestationen samlade cirka 200 deltagare.

– Jag hoppas att vi kan forma ett Ludvika mot rasism, sa Daniel Riazat.

"Jalla, jalla Sverige åt alla" stod det på en banderoll och deltagarna i manifestationståget skanderade dessa ord gång på gång när de tågade längs Storgatan mot Garvarns torg. På torget höll Daniel Riazat ett kort tal där han bland annat tackade för att så många ställde upp och visade sitt motstånd mot rasism.

– Men det räcker inte med en manifestation eller flera manifestationer, vi måste också skapa opinion mot rasism. Nu ska vi kämpa mot rasismen, betonade Riazat.