Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tre frikänns från inblandning i Härjedalscannabisen

De tre män som åtalades i slutet av oktober för inblandning i cannabisodlingen i Härjedalen har frikänts. Detta då bevisningen inte varit tillräcklig.

Annons

Tidigare har tre män dömts för inblandning i brottet, en för att ha planerat odlingen och två för att ha skött om den. Sedermera åtalades alltså ytterligare tre personer för inblandning i organisationen. Åtalet mot en av dem, en 31-åring, lades dock ned.

Det har under utredningen framgått att de andra två männen, 26 och 34 år gamla, visserligen varit i huset där cannabisodlingen skett. De själva har dock inte vetat om att brottslighet pågått där. Enligt dem har de endast haft i uppdrag att leverera mat till adressen.

En av de tidigare dömda männen har också sagt att endast han själv planerat och finansierat odlingen och att de män som nu varit tilltalade inte vetat om någonting alls. Han har dock gett 26-åringen och 34-åringen i uppdrag att åka dit med mat.

De män som tidigare dömts för att ha skött om odlingen har dock i tingsrätten berättat att den åtalade 26-åringen inspekterat cannabisodlingen och att han därför vetat om den. Men uppgifterna anses inte som tillförlitliga och det kan därför inte sägas med säkerhet att så varit fallet.

Ett foto finns visserligen av 26-åringen när han sitter i en soffa i huset och äter mat och att han verkar ha befunnit sig på platsen under längre tid. Därför skulle det kunna anses att han borde ha förstått att brottslighet bedrevs på platsen. Men då det inte går att säga när fotografiet tagits är det oklart om mannen varit där under den period i februari då brotten, enligt åtalet, ska ha skett.

Det som enligt tingsrätten talar för att männen faktiskt varit delaktiga i brottet är att det vore "mindre välbetänkt" av den person som ansvarat för odlingen att skicka två utomstående personer dit. Dock har åklagaren inte lagt fram någonting som med säkerhet kunnat visa att så inte varit fallet.

Sammantaget finner tingsrätten alltså att det inte finns tillräckligt med bevisning att säga att de båda männen levererat mat till huset för att hjälpa till med cannabisodlingen. Därför frikänns de från anklagelserna om grovt narkotikabrott.

----

Läs mer:

Odlade över 8 kg cannabis på ort i Härjedalen – nu väcks åtal i narkotikahärvan

Åklagaren yrkar på fängelse för hemodling av cannabis i Härjedalen

Rättegång inleds i narkotikahärvan i Härjedalen