Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tre döms för inblandning i cannabisodling i Ragunda kommun – en får långt fängelsestraff

Tre män från Dalarna åtalades i juli för inblandning i en omfattande cannabisodling i Ragunda kommun i Jämtland. Nu har dom kommit och en av männen får två år och sex månaders fängelse.

Annons

LÄS OCKSÅ: Narkotikaliga sprängd – stora mängder cannabis i beslag

Odlingen ska ha pågått mellan 2012 och 2014 och det ska ha rört sig om åtminstone fyra kilogram cannabis. En av männen åtalades också för att ha framställt ytterligare sju kilogram cannabis på en ort i Dalarna.

Det var under våren 2014 som polisen fick in ett anonymt tips om att narkotikaodling bedrevs i fastigheten i Ragunda kommun. Denna ägdes av de tilltalade männen och användes enligt deras egen utsago som bas för fiske- och skoterturer. De ska ha lärt känna varandra vid resor de gjort i Asien.

Polisen genomförde en husrannsakan och hittade då en mindre cannabisodling på vinden. Detta utrymme ska enligt polisen ha byggts om för att kunna användas just för cannabisodling och polisen beslagtog bland annat värmelampor och annan belysning.

På gården utanför fann man rester av uppeldad cannabis. I kylskåpet i fastigheten hittades en påse med narkotikan och från denna kunde man säkra fingeravtryck från en man i 30-årsåldern.

Ett eftersök gjordes av denne man och man fann då att han var delägare till en gammal militäranläggning i Dalarna. Där fanns bland annat en bunker och när polisen anlände vid platsen ska den eftersökte mannen ha stängt in sig i den och börjat elda upp cannabis och utrustning för framställning. Sju kilogram cannabis ska ha funnits kvar efter två timmars eldande.

Alla tre män döms för narkotikabrott. En man i 70-årsåldern har erkänt att han satt ett antal cannabisplantor i huset i Ragunda kommun och döms för att ha gjort detta. Han är inte tidigare straffad och är inte riktigt frisk rent fysiskt. Därför blir påföljden villkorlig dom och 75 timmars samhällstjänst.

En man i 40-årsåldern döms till tio månaders fängelse för att ha deltagit i framställningen och för att ha innehaft åtminstone 1,5 kilogram cannabis.

Längst straff får mannen i 30-årsåldern. Han döms för narkotikabrott och grovt narkotikabrott för att han hanterat 1,5 kilogram cannabis i Ragunda kommun och sju kilogram i Dalarna. Tingsrätten anser också att det varit han som varit ledande för framställningen på båda orterna. Däremot har det gått lång tid mellan tillslaget i maj 2014 och huvudförhandlingarna i november 2016 vilket påverkar domen. THC-halten i en stor del av den cannabis som hittades i Dalarna ska dessutom ha varit relativt låg. Sammantaget döms han till två år och sex månaders fängelse.

Eventuellt överklagande måste lämnas in till hovrätten senast 5 januari 2017.

Läs mer:

Tre män ska ha organiserat cannabisodling i Härjedalen – åtalas för grovt narkotikabrott

Cannabishärvan i Härjedalen: Hovrätten sänker straffet

Tre frikänns från inblandning i Härjedalscannabisen