Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre av de fyra senaste kyrkoherdarna har slutat efter bara ett år i Gagnef

Mattias Rådbo har fått sluta som kyrkoherde i Gagnefs pastorat.
Men det är inte första gången som en kyrkoherde avgår efter bara ett år i tjänsten.
Samma sak gäller för tre av de senaste fyra kyrkoherdarna.

Annons

För knappt två år sedan, hösten 2013, avgick Leenah Malmi Pauser efter en turbulent tid i församlingen.

Sedan hon tillträdde i juli 2012 hade personal slutat, tagit tjänstledigt och sjukskrivit sig. Två körer lämnade kyrkan och diakonikretsen tog time out. Under 2013 besökte biskop Thomas Söderberg pastoratet för att sätta sig in i problemen och samtala med de berörda.

Kyrkledningen hävdade till en början att oroligheterna berodde på den omorganisation som genomfördes under ledning av kyrkoherden, men enligt anställda och frivilligarbetare rörde det sig framför allt om växande samarbets- och ledarskapsproblem.

Det var ett sex timmar långt möte mellan förtroendevalda i pastoratet och representanter från facket som resulterade i beslutet att Leenah Malmi Pauser skulle avgå.

Hennes efterträdare var Mattias Rådbo som hoppades kunna bidra med ny energi till församlingen när han tillträdde för ett år sedan, bara 32 år gammal.

– Jag tycker att det visar vilka framtidsplaner pastoratet har, att man vågar satsa på en ung kyrkoherde, sade Mattias Rådbo till DT då.

Ett år senare har han alltså tvingats avgå.

Företrädare till Leenah Malmi Pauser var John Sund som hade uppdraget i åtta år, mellan 2003 och 2011. Det tidiga 2000-talet, när han kom in i pastoratet, hade också präglats av oroligheter.

Efter ett år i tjänsten fick han frågan av DT om vad han visste om pastoratet innan han tillträdde.

– Bara det jag läst i tidningen; att det varit turbulent under ganska många år och att personalomsättningen var hög. Jag tillträdde i ett jobbigt skede, mitt uppe i en stor omorganisation, där jag förväntades ta över och leda förändringsarbetet, sade John Sund till DT då.

Sofie Lewerentz som varit kyrkoherde före honom hade bara uppdraget i ett år, precis som Leenah Malmi Pauser och Mattias Rådbo. Hon valde själv att säga upp sig hösten 2002.

– Det har varit ett tungt år för mig i Gagnefs pastorat. Bristerna i organisationen måste rättas till och det kommer att krävas en kyrkoherde med många års erfarenhet som just kyrkoherde för att klara uppgiften, sade Sofie Lewerentz till DT då.

Annons