Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Träslöjdare och jägare – Minnesord över Lennart Nygårds

Lennart började tidigt jobba, först som cykelbud åt Broströms Handelsträdgård i Rättvik. Han fick många gånger cykla till de anrika hotellen Persborg och Siljansborg med blomsterarrangemang. Något som han såg framemot eftersom han fick 25 öre i dricks varje gång – en förmögenhet för en 11-åring på den tiden.

När bröderna Frick flyttade till Rättvik och startade Fricks konditori på 50-talet fick Lennart tjänst där, som konditor och bagare. Sedan dess ända fram tills han drabbades av sin sjukdom 2014 (som den 9 december 2019 släckte hans livslåga) levererade han dekorerade pepparkakor till jul och ibland tuttul till oss.

I början på 60-talet sadlade han om till snickare och timmerman. Yrket som timmerman började han lära sig hos Hagströms Timmerstugor i Altsarbyn, Rättvik. Flera av Lennarts handbilade timmerhus från Rättvik står på öar i Stockholms skärgård. Där fick man enligt Lennart rensa timmerhögen från huggormar innan man började jobba på morgonen. Han arbetade också som snickare vid Börjes Byggnads AB under flera år. Undertecknad Åke lärde han den sköna konsten att knuttimra och handbila, något som Åke är evigt tacksam för. Lennarts noggrannhet och intresse för kultur smittade av sig.

Kunskapen om trä och dess hantverk fyllde sedan resten av Lennarts liv. Mest känd är han för alla de år han lärt barn att slöjda, hantera kniv, främst under Slöjd i Skogen i Finnbacka, men också under Medeltidsveckan i Leksand och andra evenemang runt om i Dalarna och även på Skansen i Stockholm. Lennart talade om att det gick ofta åt mer plåster åt föräldrar som skulle ”lägga sig i” än åt barnen.

Han var med i olika slöjdgrupper med andra skickliga hantverkare, med ett gott och glatt utbyte av olika tekniker och erfarenheter. På Rättviks Hemslöjd och andra hemslöjdsbutiker i Dalarna fanns många av träslöjdaren Lennarts egna verk.

Stor respekt rönte Lennart också som jägare och jakthundsägare. Han var en mycket skicklig skytt vilket lär ha beklagats av skogens älgar.

Lennart var också aktiv som folkdansare inom Rättviks Folkdanslag under många år.

Vi som fick förmånen att lära känna Lennart hyste den största respekt för hans kulturengagemang och för hans noggrannhet i allt han tog sig för. Vi har mist inte bara en god vän utan en ledstjärna.

Lennart skulle ha fyllt 80 år i mars.

Doris, Åke & Monica Lindén