Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trapp-vd:s uppmaning till andra kvinnor: "Våga prova!"

Anna Grånäs Jakobsson, vd och delägare tar mot i lunchrummet på Trappfabriken på industriområdet i Rättvik.
Ljudet från maskinerna i fabrikslokalen hörs svagt och Anna visar runt.
-Akta det är lite halt på golvet av trädamm, säger hon.

Anna har arbetat i chefspositioner i hotellbranschen och IT-branschen, bland annat i en större norsk koncern.

-Jag har jobbat med försäljning och inköp och har inte alls någon bakgrund inom tillverkningsindustri. Att bli vd för Trappfabriken var en vild och galen idé, men som överallt gäller det att ha sunt förnuft och det känns mycket bra att vara här, säger Anna Grånäs Jakobsson.

En sommarkväll satt Anna och diskuterade med sina föräldrar som ägt Trappfabriken i tio år hur försäljningen och marknadsföringen fungerade.

-Jag upptäckte snart att det fanns väldigt mycket att göra.

Anna hängde in dräkten i garderoben, ställde undan de högklackade skorna och snörade på de grova kängorna och tog fram jeansen istället. Att jobba inom träindustri är roligt och engagerande.

-Det är en spännande bransch, visserligen konkurrensutsatt och känslig för konjunkturer men också utvecklingsbar. Vi har korta beslutsvägar och idéerna testar vi direkt. Vi arbetar med form, design, färg, ytor, material och funktion. Det är väldigt inspirerande, men att vara chef innebär också stort ansvar för de anställda och ekonomin. Vi är nio anställda och jag har arbetat här i två år.

Anna har familj, tre tonårsbarn som också behöver sin mamma.

-Jag har alltid jobbat hårt och är öppen, lyhörd. Att vara en del av en levande process är intressant.

Arbeta inom träindustri var något Anna inte planerat eller tänkt sig från början, men nu är hon i ett nytt sammanhang. Hon trivs och hon uppmanar andra kvinnor att inte vara rädda, våga prova nya banor och andra vägar. De tyngsta momenten är bortbyggda, mycket jobb finns bland annat vid ritbordet.

Anna visar Trappfabriken. Företaget tillämpar arbetsrotation, det vill säga de anställda arbetar med olika delar av produktionen.

-Det sliter mindre på kroppen och man ser med fräscha ögon på de olika momenten.

Närmaste granne till Trappfabriken är Dala Ledstång och Snickeri, två företag som tidigare var ett.

-Våra tillverkningar tangerar varandra ibland, men vi har gott samarbete och goda relationer. Det handlar om att bestämma sig för att ha ett gott samarbete och då fungerar det, säger Anna.