Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Transport larmade om somaliska PRO:s bussvärdar i Borlänge: "Våra medlemmar kan förlora jobb"

Det var facket som reagerade så länsstyrelsen polisanmälde att trafikbolaget Dalatrafik anlitade Somaliska pensionärsföreningen som bussvärdar i Borlänge.

Facktidningen Transportarbetaren rapporterar att det var Transport som reagerade på att Dalatrafik anlitade Somaliska PRO som bussvärdar på några linjer i Borlänge, där mycket stök och bråk förekommit på linje 3.

Bevakningsbolaget Securitas blev för några veckor sedan av med uppdraget, i stället testar Dalatrafik att anlita Somaliska åldermän som fick var sitt busskort och löfte om bidrag till en lokal för uppdraget att åka med på linjebussar som bussvärdar.

Detta fick två bevakningsbranschexperter hos Transport att reagera. En varaktig bevakning mot ersättning - som fria busskort - betraktas som yrkesmässigt. Då spelar det ingen roll om de kallas trygghetsvärdar, ronderande vakter eller något annat.

Branschexperterna vände sig till länsstyrelsen som tolkat bussvärdarnas inhopp på samma sätt. Länsstyrelsens jurist Henri Liman hade också börjat titta på om detta var att betrakta som bevakningsverksamhet, som kräver auktorisation av länsstyrelsen. Resultatet blev den polisanmälan som länsstyrelsen förra fredagen skickade in.

Läs även: Dalatrafik polisanmäls för somaliska bussvärdar

Polisen får utreda om brott begåtts. Förundersökningsledare är ännu inte utsedd.

Dalatrafiks vd Conny Strid var i direktsändning på dt.se förvånad över polisanmälan.

I Transportarbetaren uttalar sig en av experterna:

– Om föreningar och andra juridiska personer utan auktorisation ska få utföra bevakningsuppdrag mot betalning så urholkar det branschen, säger Rose-Mari Settergren på Transport.

– På sikt kan företagen konkurreras ut och våra medlemmar förlora jobb.

LÄS ÄVEN: Väktare sätts in efter slagsmål och bråk på bussar i Borlänge

För uppdateringar om blåljus-nyheter – Följ Brottsplats Dalarna på Twitter

LÄS: Fler nyheter från Blåljus