Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Träningshall till Mora?

Mora IK har haft en ny träningshall på sin önskelista i många år.
Nu finns en bättre begagnad arena i Östersund för 100 000 kronor som är till salu.
– Men vi har inte råd att investera i en ny hall, menar Peter Hermodsson.

MIK:s klubbdirektör påpekar dock att ytterligare en hall behövs.

– Visst behöver vi mer isyta, men vi har inte de pengarna. Sedan blir ju inte själva kostnaden endast 100 000 kronor, konstaterar han.

Ingvar Niilimaa, mer känd som Bingo-Nille, har under många år sålt lotter för MIK:s räkning i syfte att få till träningshall i Mora. Enligt uppgift ska han ha dragit in runt två miljoner kronor.

Pengarna som Bingo-Nille dragit in, går det inte att använda dessa till att investera i den här hallen?

– De pengarna har gått till ett internt lån tidigare år. Tanken är att pengarna ska tillbaka, men först måste vi bygga upp det egna kapitalet, säger Hermodsson.

Det är Christer Ulas som kommit med idén att Mora IK kan ta över Z-arena som finns i Östersund.

– Jag känner den som ska riva arenan och han ska ha 100 000 kronor för den. Min första tanke var att Sollerö IF kunde ta över arenan, men där blev det nej, berättar Christer.

– Men det är bråttom, den 16 augusti ska hallen vara nerplockad, poängterar han.

Nu har Ulas sett till, med Nilles hjälp, att Mora IK fått ta del av de handlingar som finns om Z-Arena.

– Och jag har skickat dessa vidare till kommunen, men jag tror det är ett långskott. Vi behöver isyta, men det finns andra som också behöver faciliteter. Det är valår i år och mycket ska prioriteras, menar Hermodsson som har svårt att tro att Z-arena ska hamna i Mora.

Desto mer positiv är Christer Ulas och Nille.

– Allt går bara viljan finns, men alla pratar kostnader, säger Ulas.

– Som det är nu åker många ungdomar från Mora för att träna i Orsa. Tänk om det händer en olycka. Det sägs att det kostar miljontals kronor vid en olycka. Jag hoppas inte det sker, men det är bara en tidsfråga innan det händer något allvarligt efter vägen, menar han.

– Man måste titta långsiktigt och det här är en bra investering.

Han tror att ishallsköpet inte blir så dyrt i slutändan.

– I Borlänge byggde man en ny ishall för 3,2 miljoner kronor. Det är frakten ner till Mora och sätta upp den som kostar. I Borlänge fick sponsorer och fans köpa in sig för till exempel 100 kronor per meter rör. I Mora kan de få köpa sitt namn på en planka för 500-1000 kr till exempel. Då står de med att de har varit och hjälpt till att få till den här hallen. Det finns många sätt att få in pengar på, hävdar Ulas.

Där får han medhåll av Nille.

– Det finns olika fonder man kan söka pengar ur, Arvsfonden och Ungdomsstyrelsen till exempel och sedan har hockeyn egna fonder.

– Med en till hall kan man göra mycket. Det finns fonder som ställer upp för jämlikhet och med en till hall kan vi satsa på tjejhockey och konståkning bland annat.

Ulas idé är att träningshallen ska ligga mellan ishallen och tennishallen på Prästholmen.

– Sedan dockar man på från båda hallarna, så får vi omklädningsrum som även hockeyn kan utnyttja, säger Christer.

– Det som behövs köpas till är en ismaskin, resten finns, så nog sjutton är det en vettig idé. Men det måste till någon som tar tag i det hela, poängterar Nille.