Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Träning för föräldrar

Varje måndag eftermiddag under tio veckor körs två yogapass för mammor och barn och ett för gravida.

Platsen är Fenix föräldracafé som drivs av IOGT-NTO i Kulturhuset Svanen.

Vid premiären i måndags deltog ett 50-tal vuxna, samtliga mammor eller blivande mammor, och mängder med barn. Även pappor är välkomna intygar projektledaren Helena Schütt.

En av deltagarna är Fredrika Sandell med sonen Noah Sandell, sex månader.

- Vi deltog i yogan även i höstas. Det är viktigt att få en stund utan att behöva skaffa barnvakt. Även Noah är nöjd. Han blir också avstressad, berättar hon.

- Det handlar också om att komma i form, främst i mage och rygg. Annars är det svårt att komma i gång med träningen, det finns inte så mycket för oss nyblivna mammor, fortsätter Fredrika Sandell.

Passen leds av Sofia Norgren.

- Gravidyogan är allra bäst. Den har man mycket nytta av. Dels tränar vi på andningen. Det är en fördel att kunna andas rätt och slappna av inför förlossningen, säger hon.

Yogan handlar också om att förebygga till exempel ryggont.

- Jag brinner verkligen för det här. Jag har själv haft stor nytta av träningen, säger Sofia Norgren.

Fenix föräldracafé är en öppen förskola som har öppet tre dagar i veckan.

Den 5 februari startar man även en stödgrupp för unga föräldrar i åldrarna 14-22 år. Gruppen leds av Camilla Olsson.

- Unga mammor och pappor får träffa likasinnade och får stöd gentemot myndigheter. Det är lätt att man som ung förälder bara blir klappad på huvudet, säger Helena Schütt.