Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trakasserier och hot mot personal på Maserhallen

Hot, trakasserier och skadegörelse har varit vardag för Maserhallens personal under flera år.
– Jag får ont i magen när jag tänker på hur personalen ibland far illa, säger Ulla-Karin Solum, Maserhallens VD.
Nu ansöker bolaget om tillstånd för övervakningskameror.

Ungdomarna har spottat efter personalen. Snöbollskrig, cykling och några försök till brand har förekommit inne i Maserhallen. Räddningstjänst, väktare och polis har tillkallats och flera polisanmälningar är gjorda. Det berättar Ulla-Karin Solum, Maserhallens VD.

– Det här är till och från en väldigt jobbig situation för oss som jobbar här, säger hon.

Maserhallen har i många år haft problem med stora ungdomsgäng som hänger i lokalerna, berättar Ulla-Karin Solum.

När det är sommarlov och varmare väder blir det lugnare. Annars är det efter skoltid som högstadieungdomarna hänger i Maserhallen, främst vid sporthallarna. I höstas trappades problemen upp, det blev värre och värre. Vid många tillfällen blev det riktigt obehagligt för personalen.

– Som mest har det varit sjuttio ungdomar. Ungefär tio till tjugo stycken är det normala, berättar Ulla-Karin Solum.

Hon säger att trakasserierna kan vara en bidragande orsak till att personal slutat.

– Vi kan inte tolerera ungdomarnas beteende.

Eftersom ungdomsgängen främst hänger runt sporthallarna drabbas inte badgästerna i stor utsträckning. Desto mer berörda är idrottsföreningar som hyr in sig i hallarna. Ungdomsgängen blir ett störande moment under träningarna.

– Idrottsföreningar har till och från dragit ett tungt lass i det här. Vi har till och med haft planer på att stänga sporthallarna helt under en period, berättar Ulla-Karin Solum.

Trakasserierna har nu blivit en fråga för kommunledningens hållbarhetsutskott.

Ulla-Karin Solum hoppas på lösningar till hösten. Exempelvis kan den nya allaktivitetsplanen bakom Maserhallen locka ungdomsgängen i stället.

– Vi har en massa förslag på åtgärder som vi arbetar med just nu. Vi planerar bland annat att skaffa ett nytt passersystem.

Vid några tillfällen har ordningsvakter rört sig i lokalerna. De har rätt att avhysa och visitera personer, till skillnad från personalen. Maserhallen har också ansökt om tillstånd för övervakningskameror.

– Vi vill inte ha kameror. Det är helt sjukt men vår vardag ser ut så här.