Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Träindustrin oroad för framtiden

– Kommer vi att kunna rekrytera ny arbetskraft i framtiden om gymnasieutbildningar inom trä läggs ner?
Den frågan ställer sig representanter från träindustrin i Säter, Hedemora och Falun.
– Nedlagda utbildningar är ett stort hot för branschen, säger Malin Hedlund, Säters Snickerifabrik.

Företagen inom träindustrin i Säter, Hedemora och Falun är oroade över framtiden med tanke på den osäkerhet som råder kring träutbildningar på gymnasiet. På Martin Koch-gymnasiet har träutbildningen lagts på is och i Falun har skolförvaltningen föreslagit att flera utbildningar flyttas från Haraldsbogymnasiet, däribland träutbildningen.

– Det är inte rationellt att flytta en sådan utbildning. Vi tror att det finns en risk att utbildningen i Falun i stället läggs ner när de inser vilka kostnader det innebär att inreda nya lokaler med maskiner. Jag skulle tro att det inte blir någon fortsättning för träutbildningen på Martin Koch-gymnasiet men förhoppningsvis kan vi fortfarande påverka beslutet om Haraldsbogymnasiet, tror Malin Hedlund.

– Träutbildningen på Haraldsbogymnasiet håller bra kvalitet och har engagerade lärare som lär upp duktiga elever. Dessa elever är ju vi som sitter vid detta bord potentiella arbetsgivare åt, säger Åke Lundvall, Hedemora Inredningar.

På måndagen träffades representanter från träindustrin i Säter, Hedemora och Falun till ett "krismöte" för att diskutera vad de kan göra åt saken.

– Vi har pratat om hur vi ska kunna påverka saken och kontakta Haraldsbogymnasiet på något sätt. Nedlagda utbildningar är ett stort hot för branschen. I dagsläget kan vi ta emot praktikanter från utbildningar i länet och sedermera eventuellt erbjuda dem anställning. Om den möjligheten tas bort så blir det en svårare rekryteringsprocess för oss. Vi runt detta bord har över 100 anställda och står inför en del pensionsavgångar, säger Malin Hedlund.

Hon poängterar att elevantalet går upp och ner och att de olika utbildningarna pendlar i popularitet.

– Just nu är kanske inte träutbildningarna allra populärast, men det går i cykler. Jag tror att den nya gymnasiereformen har gjort att elever inte väljer praktiska program. Eleverna tror nog att de inte får högskolebehörighet om de går en praktisk utbildning, men det får de ju, säger Malin Hedlund.