Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trailrunning i Gagnef

Det händer saker i Gagnefs skogar och längs dess vandringsleder. Allt oftare syns löpare som tar löpningen ut i skogen.
– Det händer mycket mer saker än mot att springa på platt asfalt, säger Lars Löfgren.

Det är många i gänget som även varit med och sprungit fjällmaraton. Även om de pekar på att det inte är samma sak som i fjällen så är typen av terräng tillräckligt likadan.

– En av fördelarna med vandringsledssystemet är att man kliva på i princip vart som helst, säger Bodil Forsén som är med i Friluftsfrämjandet.

En bana som löpargänget gärna springer är från klubbhuset i Gräv och därifrån till Grävsbodarna vidare mot Svensbodarna, Tjärnbodarna och sen en sväng till Djurmo klack och sedan tillbaka. En sträcka på tre mil enligt dem.

– Det bästa är alla fantastiska fäbodar man springer igenom, säger Tommy Gabrielsson.

Även från GOK-stugan i Mockfjärd finns det många leder som går genom fäbodarna. Gagnefs friluftsfrämjande har 48 mil vandringsled mot Borlänge som har endast 6 mil. Dessutom finns det en hel del kantareller längs lederna.

Bodil Forsén har länge gått i tankar om att ordna ett triathlon i Gagnef. Hon har varit i kontakt med Kajaktiv i Dala-Floda men har ännu inte tagit något beslut.

– Det är så många trådar som man ska dra i då, säger hon.

Om det skulle bli verklighet så skulle det kunna vara forspaddling till flottbron, därifrån cykling upp till Björkbodarna och sedan löpning på den östra sidan av älven.

Fotnot: Det internationella namnet för att springa i skogen är Trailrunning.