Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tragisk effekt av ett markärende

Annons

"Vad säger kyrkan?" löd en fråga, som man riktade till mig angående Islamiskt center i Borlänge. Svenska kyrkan får svara för sig själv, men här ska lämnas några synpunkter.

1. Det är tragiskt att ett markärende har partipolitiserats.

2. Det är ett ifrågasättande av svensk religionsfrihetslag att till och med ifrågasätta muslimers rätt till en moské. Den finns ju redan. Den är för liten och man vill bygga nytt och till rum för bön tillfoga utrymmen för annan verksamhet, ungefär som en svensk kyrka sammanbyggd med ett församlingshem.

3. Kanske ligger det en så enkel sanning bakom motståndet till Islamiskt center att den sekulariserade svensken börjar tänka på sin egen religion?  Eller brist på sådan? Vi har haft fred i snart 200 år.

4. Jag kan förstå rädslan for en ny religion om vi sett dess yttringar enbart genom tv-bilder och tidningar. Vi ser ju illdåd av självmordsbombare till och med i vårt eget land.  Men, ska vi straffa muslimer i Borlänge och Dalarna för vad extrema personer tar sig till?

5. Inom religionen islam hjälps man åt med byggkostnader. Det är undertecknad totalt främmande som medveten kvinna att pengar till bygge i Borlänge kan komma från världens värsta patriarkaliska diktatur, Saudiarabien. Borlänge kommun borde sätta stopp för ett fall av månggifte.

6. Det finns en skrämmande inskränkthet i Borlänge, inte bara mellan muslimer och svenskar. Den som är socialdemokrat ska helst, för att vara accepterad, enbart röra sig på och mellan olika socialdemokratiska möten.

7. Om undertecknad vore praktiserande muslim skulle val av mark för bygge av islamiskt center vara underbyggd med en arkitektonisk tanke. Ett Islamiskt center skulle göra sig allra bäst på den plats där Coop Forum i dag står. Vilken rymd där finns!

Allt gott till er alla oavsett vilken religion ni tillhör och praktiserar som till ateisterna. Låt oss bevara det lugn i religionsfrågor som hittills har präglat Sverige.

Ingegerd Hellberg

från Borlänge beskriver sig som "praktiserande kristen".

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel