Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Träförädling vid "Ångsågen"

Det är 71-årige Karlstadsbon Lars Lundin som anmält intresse för att köpa det gamla sågområdet i Grangärde.
– Den verksamhet jag tänkt mig är träförädling.

Lundin berättar att han verkat som företagare i större delen av sitt liv, bland annat inom trä- och avfallsbranschen. Och ännu ser han ingen anledning att slå sig till ro och idka pensionärsliv.

– Så länge det är roligt vill jag hålla på.

Lars Lundin vill av olika skäl på det här tidiga stadiet inte gå in på vad det är för verksamhet med träförädling som han planerar vid före detta Grangärde Ångsåg.

– Men slår det här väl ut kan det bli väldigt stort.

Lundin tycker att Grangärde ligger bra till för den verksamhet han vill bedriva.

– Området ligger geografiskt väldigt bra till med bra vägnät och det är inte heller långt till järnvägen. Och så är ju Dalarna ett skogslän.

Den stora frågan är givetvis om det är möjligt att starta ny verksamhet i området innan de gamla miljöförsyndelserna har åtgärdats. Kommunens miljöchef Göran Eriksson har haft flera samtal med Lundin.

– Jag har avrått honom från att köpa fastigheten av GMTC. Det skulle bara komplicera bilden ännu mera. Säljaren skulle ha ett fortsatt ansvar för saneringen och detta ansvar skulle även läggas på den nya ägaren.

Lars Lundin har bekostat provtagningar i området. Ett prov visade på förekomster av dioxin och i ett vattenprov hittades pentaklorfenol.

– Det var vad man kunde vänta sig med tanke på den doppningsverksamhet som förekommit här tidigare, säger miljöchefen.

Hur saneringsfrågan ska lösas är komplicerat både tekniskt och ägarmässigt, noterar han. En öppning kan vara att saneringsansvaret jämkas så GMTC får ta en mindre del. Detta förutsätter en ansökan till staten om bidrag för sanering men det är långt ifrån säkert att en ansökan skulle beviljas, betonar Göran Eriksson.

Lars Lundin är inte så säker på att området måste saneras i den meningen att man gräver upp gamla massor och ersätter dem med föroreningsfritt material. Ett alternativ skulle, enligt Lundin, kunna vara att täcka över förorenad mark och ovanpå det asfaltera området med syfte att gifter i marken inte ges möjlighet att läcka ut i vattendrag.

Om Lundin avstår från att köpa fastigheten men ändå vill bedriva verksamhet där så skulle ett alternativ möjligen kunna vara att han hyr eller lånar de delar av området där man inte har funnit några gifter, resonerar Eriksson.

– Göran är en väldigt bra människa att ha att göra med. Vi har en väldigt bra dialog, framhåller Lars Lundin.