Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trafikverket vill förbättra säkerheten i Halvarsgårdarna

Trafikverket tar första steget för att förbättra trafiksäkerheten i Halvarsgårdarna.
Trafiken är omfattande på den smala och krokiga vägen. Men det handlar inte om någon ny förbifart.

Trafikverket har beslutat att ta fram en förstudie för väg 635 genom Halvarsgårdarna. Målet är att komma fram till insatser som ska höja trafiksäkerheten.

– Det är trafiksäkerhetshöjande åtgärder vi ska titta på. Det är passager över vägen, hastigheten och sedan ska vi titta på hur barnen från Sellnäs och Spraxkya ska kunna ta sig till skolan. Det är problembilden som återkommit år efter år, konstaterar Anna Blixt, projektledare vid Trafikverket.

I Halvarsgårdarna är hastighetsbegränsningen satt till 30 km/t. Enligt bybor är det i princip ingen som håller det, utan de verkliga hastigheterna genom byn är betydligt högre. Trafikverket konstaterar att de mest akuta problemen är att sänka hastigheten och säkra skolvägen för barnen.

I förstudien ingår också att titta på hur skolbarnen från Spraxkya och Sellnäs på ett trafiksäkrare sätt ska kunna ta sig till skolan längs väg 656.

Romme Alpin har expanderat i flera etapper med nya nedfarter, liftar och hotell. Något som kraftigt ökat trafiken bland annat genom Halvarsgårdarna.

– Det ingår i problembilden, att det under vissa tider av året är mycket trafik, och mycket tung trafik, konstaterar Anna Blixt.

En konsult har nu fått i uppdrag att göra förstudien. Men det handlar inte om en förbifart, som länge varit ett önskemål från bland annat Borlänge kommun. Även Romme Alpin önskar en bättre trafiklösning. I det här läget är det trafiksäkerhetshöjande åtgärder längs befintlig väg som ska studeras.

– Vårt mål är att ha en förslagshandling klar under senhösten så att det kan gå ut på remiss under tidig vinter, berättar Anna Blixt.