Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trafikverket inför "visslarsystem"

Trafikverket inför ett "visslarsystem".
Den som misstänker mutor, korruption och andra oegentligheter kan göra en anmälan anonymt.
– Vi jobbar mycket med etik och moral, säger chefsjurist Charlotta Lindmark.

Trafikverket har tidigare tagit fram en rad dokument om exempelvis representation, resor, alkohol och gåvor. Materialet har sammanfattats, delats ut och diskuterats internt.

Nu tas ytterligare ett steg. Visslarsystemet är i gång. Trafikverket blir en av de första myndigheterna med ett externt system.

Anställda, företagare och allmänhet kan anonymt anmäla misstankar om mutor, korruption, jäv och andra oegentligheter till ett utomstående företag, via e-post eller telefon.

– Visslarsystemet är ett sätt att höja ribban ytterligare, säger Charlotta Lindmark, chefsjurist vid Trafikverket.

Det externa företaget tar emot tips, ställer eventuella kompletterande frågor och överlämnar ärendet till verkets internrevision, chefsjuristen eller styrelseordföranden.

– Vi tittar på om det behövs en utredning, om det direkt ska göras en polisanmälan eller om det ska läggas ned, säger Charlotta Lindmark.

Hon konstaterar att det i vissa fall kan kännas tryggare att vända sig till en extern part.

– Vi ska säkerställa att vi hanterar skattebetalarnas pengar och statens resurser bra. Vi välkomnar att få veta om något är lite konstigt. Allt behöver inte vara kriminellt, det kan också vara mindre lämpligt.

Du förväntar dig inte en anstormning av tips?

– Jag hoppas att det inte kommer någonting. Vi har en bra fungerande kultur. Det här är en del av vårt sätt att jobba med etik och moral. Vi är en av de största myndigheterna i Sverige, vi hanterar väldigt mycket pengar och då måste vi ha bra system, säger Charlotta Lindmark.