Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trafiksäkerhet för äldre

Att, i ljuset av nollvisionen, sprida kunskap och idéer som kan bidra till att minska olycksriskerna ute i trafiken.
Det är målsättningen när PRO-föreningarna i Smedjebackens kommun, med stöd av Trafikverket och NTF, bjuder in traktens seniorer till stor trafiksäkerhetsdag i Folkets hus i morgon onsdag. Arrangemanget ingår som ett led i projektet Trafikskadefria Dalapensionärer som startades förra året.

Inbjudan har redan gått ut till övriga pensionärsföreningar i trakten inklusive det lokala HSO (De handikappades samarbetsorganisation). Men från arrangörshåll betonas att alla seniorer, eller 65-plussare, även de som inte tillhör någon av organisationerna, är varmt välkomna att delta i träffen som äger rum i biografsalongen.

– Det blir öppet för alla och det är helt gratis att vara med. Dessutom kommer vi att bjuda på fikat. Arrangemanget sponsras nämligen av Trafikverket och NTF i Dalarna, klargör Bertil Andersson, sammankallande i PRO:s trafiksäkerhetskommitté i Smedjebacken.

Nu är förhoppningen att många seniorer ska möta upp när det för alla så viktiga ämnet ska bli föremål för en ordentlig genomlysning. Hos värdskapets representanter är förväntningarna redan högt uppskruvade.

Informationen inför onsdagens trafiksäkerhetsdag är omfattande och förutom annonsering och uppmärksamhet i media kommer dessutom funktionärer att vara i farten och dela ut flygblad till personer i den aktuella målgruppen.

Programledare och föreläsare blir PRO-distriktets trafikansvarige, Stieg Eklöf, från Säter. Trafik & miljö, attityder och beteenden, särskilda äldrefaror samt sjukdomar och mediciner blir bara några av underrubrikerna för dagen.

I programmets senare del blir det också tillfälle för de församlade att dryfta olika lokala trafikfrågor i Smedjebacken och Söderbärke med omnejd.

Om projektet under rubriken Trafikskadefria Dalapensionärer kan nämnas att det inleddes redan under förra året.

– Projektet ska fortsätta fram till den sista mars 2013 men det är nu det börjar få genomslag. Därför är det viktigt att så många som möjligt kommer på träffen i Folkets hus. Då blir det verkligen konkret. Diskussionerna får sedan utvisa vilka trafiksäkerhetsfrågor som vi har anledning att jobba vidare med, konstaterar Kjell Midér, ordförande i styrelsen för PRO i Smedjebacken.