Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trafiken flyter vid Norra Backa

Drygt 100 miljoner kronor har satsats på trafiklösningen kring Norra Backa.
Nu är jobbet klart och det symboliska bandet klippt.
– Mycket har satsats på gång- och cykelvägar, säger Trafikverkets regionchef Ingemar Frej.

I drygt ett år har arbetena runt Norra Backa och Kupolen pågått. På onsdagen var det dags för invigning.

– Projektet blev väldigt snabbt framtaget och forcerat, säger regionchef Ingemar Frej.

Totalt har det tagit tre år från projektstart till färdigställande. Normal tid är fem-sju år. Arbetena påbörjades i augusti 2011 - och trafiken har hela tiden rullat förbi arbetsplatsen.

40 000 fordon per dygn.

– Åtta miljoner bilar har någon räknat ut att det passerat under byggtiden, konstaterar Ingemar Frej.

Ingen allvarligare incident har rapporterats, och nu är bygget alltså klart. Förutom trafiken har det funnits andra utmaningar, inte minst grundläggningsförhållandena.

– Ett område med gammal sjöbotten, högt grundvatten och långt till stabil undergrund

Ingemar Frej säger att det inte bara satsats för bilismen, utan att mycket kraft lagts på att skapa en bra miljö för gående och cyklister. Det handlar om att få trafiken att flyta, men också om säkerheten. Det som påskyndat investeringarna är givetvis de förestående handelsetableringarna.

– Det har blivit riktigt bra, säger Anders Wiklund (S), ordförande i miljö- och byggnadsnämnden när han blickar ut över området.

Han konstaterar att trafiken är intensiv redan idag, och att den kommer att öka när handelsområdet byggts ut.

– Det här är en helt nödvändig infrastrukturinvestering, menar Anders Wiklund.

Vad är det då som gjorts?

Väg 50 har flyttats i sidled mot det nya handelsområdet och profilen för väg 50 mellan Ovala rondellen och Backarondellen har höjts med upp till 1,5 meter. Busshållplatser har fått nya lägen och Backarondellen har nu fria högersvängar i tre av benen. Den som ska till höger behöver inte in i själva rondellen.

En ny infart till handelsområdet från väg 70/E16 via ramp under vägen har byggts, liksom en evakueringsramp. Vidare handlar det om en ny anslutning från handelsområdet mot väg 50, om- och nybyggnad av gång och cykelvägar samt en ny gång- och cykelport mellan Kupolen och Norra Backa.

Den gamla gång- och cykelporten under väg 70/E16 revs för att ge plats åt en ny. Den nya består av två friliggande broar för att skapa ett ljusinsläpp.

Vid invigningen i onsdags fick två ungdomar, Dina Awad och Viktor Schütt, klippa det symboliska invigningsbandet. Det bjöds på sopplunch och underhållning av Good Harvest.