Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trafikverket: "Se upp för nya vägmärken"

Från och med den 1 december kommer nya vägmärken att synas ute i trafiken. Bland annat har ett nytt vägmärke som varnar för olyckor tagits fram.

Annons

Regeringen har beslutat om flera ändringar i vägmärkesförordningen – något som lett till att Trafikverket tagit fram nya vägmärken. Syftet är att skapa tydligare och mer tillgängliga regler för trafikanter och myndigheter.

Några vägmärken får även ny betydelse och går från att vara tilläggstavlor till att bli vägmärken. Några symboler övergår i sin tur till att vara vägmärken.

Ett helt nytt vägmärke är A41 som varnar för olycka.

Nya vägmärken från 1 december. H 28 anger husbilsplats, A41 varnar för olycka och T25 anger servering eller restaurang som är öppen dygnet runt.

- Varningsmärket visar en vält bil. Det ger en snabbare förståelse än text. Generellt är symboler lättare att avläsa även för den som inte kan svenska, säger Niclas Nilsson, utredare på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Man har dessutom tagit fram ett helt nytt upplysningsmärke för uppställningsplats för husbilar: H28 Husbilsplats. Detta gör det möjligt att utmärka att en campingplats bara erbjuder platser för just sådana. Det införs även en symbol för personbil klass II.

Beslutet innebär också:

• Två nya så kallade anvisningsmärken införs; C45 Särskild bestämmelser för stannade och parkering. E30 Särskilda bestämmelser för parkering. Dessa märken förenklar utformningen av parkeringsbestämmelserna.

• Högsta tillåtna hastighet för viss bärgning höjs till 80 kilometer/timmen. Gäller fordon som är särskilt inrättade för bärgning.

• Märkena G11 Färja och G12 Personfärja var tidigare placerat i gruppen symboler. Dessa har nu blivit egna vägmärken.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

AT-APPEN: Alltid senaste nytt från avestatidning.com i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons