Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trafiknykterhetens dag anordnas – polisen storsatsar med extra nykterhetskontroller

Den 18 maj är Trafiknykterhetens dag. Under denna dag genomför polisen en storsatsning med extra trafiknykterhetskontroller i delar av landet, bland annat runt om i Dalarna.
Ett av huvudsyftena med dagen är bland annat att lyfta fram anhöriga till de som har mist livet i trafiken, på grund av rattfylleri.

Annons

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Varannan kör för fort – så funkar polisens hastighetsvapen som ska fånga fartsyndarna

Så gör du när farbror blå är bakom dig – och då får polisen bryta mot reglerna

Många döms men långt ifrån alla betalar – mer om hur skadestånd fungerar

Trafiknykterhetens Dag arrangeras av Motorförarnas Helnykterhetsförbund (MHF) som arbetar för att ingen ska dö av rattfylleri tillsammans med MADD Sweden - nätverket för rattfylleridrabbade i Sverige.

MHF skriver på sajten www.trafiknykterhetensdag.se att cirka 1000 personer skadas och 60-70 personer dör varje år i Sverige på grund av rattfylleri. "Räknar man in drograttfylleriet och mörkertalet är siffran betydligt större. Alla som drabbas av rattfylleri har närstående som också får sina liv förändrade för alltid efter en olycka. Många av dem som blåser positivt i polisens sållningsinstrument har ett pågående risk- eller missbruk. I Sverige sker idag c:a 500 fyllekörningar i timmen", skriver MHF.

Den 18 maj anordnas Trafiknykterhetens dag, som bland annat innebär att polisen gör extra många blåskontroller ute i trafiken.

2002 grundades Trafiknykterhetens dag som är en dag då hela Sverige skänker en tanke till alla de som drabbats av rattfylleriolyckor och deras anhöriga. Manifestationer mot rattfylleri äger rum i hela landet.

Dessutom genomför polisen denna dag en storsatsning med extra trafiknykterhetskontroller i delar av landet, bland annat runt om i Dalarna.

Under dagen korar MHF även Årets Trafikhjälte. I år går utmärkelsen till Daniel Bäckström från Stallarholmen som följde efter och såg till att en rattfyllerist inte kunde köra vidare efter att ha krockat med en lyktstolpe.

Trafiknykterhetens dag grundades 2002. Under dagen genomför polisen en storsatsning med extra trafiknykterhetskontroller i delar av landet.

Det finns två huvudsyften med Trafiknykterhetens dag:

1. Att lyfta fram anhöriga till alla de som dött i rattfylleriolyckor/drograttfylleriolyckor, samt de som själv drabbats och fått skador som kommer drabba dem resten av livet.

2. Att lyfta fram problematiken att allt för få anhöriga till rattfyllerister anmäler en närstående som upprepade gånger kör berusad.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons