Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Parkeringsförbud införs utanför skola – "Avgaserna går direkt in i skolan"

Från och med den 1 januari råder parkeringsförbud längs en del av Skolgatan i centrala Vansbro.

Annons

Gatuingenjör Hassan Baghdarusefi pekar mot friskluftintaget. Utanför den här byggnaden på Skolgatan införs nu parkeringsförbud.

Varje dag, främst runt lunchtid, parkerar en stor mängd fordon på Skolgatan i centrala Vansbro, precis intill Smedbergsskolans huvudentré. Men från och med den 1 januari är det slut med det.

Kommunstyrelsen har nämligen fattat beslut om en lokal trafikföreskrift som innebär parkeringsförbud längs den knappt 50 meter länga sträckan. Anledningen är att bilarnas avgaser tränger rätt in i mellanstadiets klassrum.

− Som det är nu parkeras bilar precis utanför ett friskluftintag och avgaserna går direkt in i skolan. Dessutom blockerar bilarna utrymningsvägar, liksom försvårar räddningstjänstens möjlighet att ta sig fram vid behov, säger gatuingenjör Hassan Baghdarusefi, i ett pressmeddelande.

Den aktuella sträckan är markerad med rött.

Vansbro kommun har dock inte några befogenheter att se till att parkeringsförbudet faktiskt efterlevs.

– Vi har inga parkeringsvakter, och därmed ingen rätt att utfärda böter. Det vi kan göra är att begära att polisen då och då kontrollerar längs gatan. Men helst av allt vill vi genom dialog få förståelse för förbudet; det här är inget vi gör för att vara elaka. Det handlar om säkerhet, trygghet och en god arbetsmiljö för elever och lärare. Vi är medvetna om att det råder brist på parkeringsplatser runt skolan och i hela centrum, och det är en fråga vi måste titta vidare på. Tillsvidare hoppas vi att den här åtgärden ska få önskad effek.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons