Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fördubblad skatt upprör mc-folket – "Det finns ingen rättvisa"

2017 kan skatten på motorcyklar fördbubblas. En särskild koldioxidbaserad skatt för motorcyklar är också något som regeringen förespråkar.

Annons

Stefan Dangardt, ordförande för intresseorganisationen SMC, är kritisk till hur regeringen ser på dem som kör motorcykel.

– Det finns ingen rättvisa, säger Stefan Dangardt, ordförande för Sveriges MotorCyklister (SMC).

– Bara det att man jämför en mc med en lätt lastbil är minst sagt förvånande, fortsätter Stefan Dangardt.

I det omdiskuterade förslaget för ny bilskatt föreslår regeringen en fördubbling av fordonsskatten för motorcyklar, från 180 kronor till 360 kronor.

Det är alltså samma grundavgift som ska gälla för mc som för bilar och lätt lastbil.

Intresseorganisationen SMC har kallat förslaget "en kalldusch".

– Man skulle kunna ha lite förståelse om motsvarande pengar gick till satsning på vägar och gator.

– Men bristerna i underhåll är många. Ta bara allt grus som finns på vägarna och direkt farliga vajerräcken för de som kör motorcykel, säger Stefan Dangardt.

Enligt förslaget vill man inte bara höja grundbeloppet, utan en skatt som är koldioxidbaserad för motorcyklar föreslås också.

– Det som tycks vara svårt att inse att det går att minska trängseln i storstäderna om fler åker mc eller moped. Det borde både stat och kommuner istället dra nytta av. Men utredaren har visat en okunskap rörande det, menar SMC-basen.

Nästa år kan skatten på motorcykel komma att fördubblas.

Det SMC också reagerar mot är det bonussystem som planeras, där alla nya lätta fordon, motorcyklar undantaget, föreslås att gälla vid inköp.

– Vi borde primeras och inte straffas. Det finns en motvilja att ta till sig våra synpunkter och argument bland svenska makthavare, säger Stefan Dangardt med en suck.

Mer läsning

Annons