Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt färre åker kollektivt i Dalarna – största minskningen i landet

Kollektivresandet har ökat i en majoritet av Sveriges landsting, men inte i Dalarna. Här åker befolkningen 20 procent mindre kollektiv än för nästan drygt tio år sedan.

Annons

I en majoritet av landets landsting har kollektivresandet ökat sedan 2005. Men Dalarna är ett av fem landsting som går i motsatt riktning. Dalarna är det landsting som haft den mest dramatiska minskningen, från i snitt 45 resor per invånare år 2005 till 36 resor år 2016.

– Kollektivtrafiken skiljer sig mycket åt i landet. Det är en helt annorlunda situation i storstadslänen jämfört med övriga län. I Stockholm är det mycket trafik och där är kollektivtrafiken ett bra alternativ. Där det är glesare bebyggelse och kollektivtrafiken inte går lika ofta, kanske de som reser väljer andra alternativ, säger Sara Rhudin, expert på kollektivtrafik på Sveriges Kommuner och Landstings(SKL), till Nyhetsbyrån Siren.

Dalarna har under en tiosårsperiod stått för en procentuell minskning på 20 procent, bara Gotland är någorlunda nära med sin 12-procentiga minskning i den nationella statistiken.

– Det kan finnas olika orsaker till det. Resandemönster kan ha förändrats och arbetsmarknaden kanske ser annorlunda ut. Det beror på var arbetsplatser och skolor ligger som man reser till, säger Sara Rhudin, till Nyhetsbyrån Siren.

Medan riket överlag har ökat i antal kollektivresor per invånare har Dalarna gått åt andra hållet.

Mer läsning

Annons